Prijavi se na bilten

Prijavi se na bilten Stellantis Communications i budi u toku na svim vestima.

17 Jul 2017

Fiat 500: 10 dana proslave za putovanje koje traje 60 godina

Putovanje modela Fiat 500 traje već 60 godina. Put je ovog neumornog ‘sjajnog malog automobila’ vodio od radnog stola Dantea Đakoze do kapija fabrike Mirafiori, od dugih avenija Torina do muzeja MoMA (Muzej savremene umetnosti) u Njujorku, nakon prelaženja Evrope uzduž i popreko.

Fiat 500: 10 dana proslave za putovanje koje traje 60 godina

Fiat 500, legenda koja nadilazi svet automobila. Predmet želje i ljubavi mnogih entuzijasta. Italijanski ponos koji je postao univerzalan, čiji 60. rođendan je obeležen upravo završenom 10-dnevnom proslavom.

Putovanje modela Fiat 500 traje već 60 godina. Put je ovog neumornog ‘sjajnog malog automobila’ vodio od radnog stola Dantea Đakoze do kapija fabrike Mirafiori, od dugih avenija Torina do muzeja MoMA (Muzej savremene umetnosti) u Njujorku,  nakon prelaženja Evrope uzduž i popreko. Prodato je 4 miliona primeraka originalnog modela, kao i dva miliona jedinica aktuelnog modela, što predstavlja uspeh bez premca u svetu. Sa prodajom u više od 100 zemalja širom sveta, automobil je tržišni lider u osam, a prvoplasiran u još šest država; dok 80% prodaje ostvaruje na tržištima van Italije.

Jul je mesec proslava, sa isporukom 2-milionitog primerka Fiata 500 i dva posebna izdanja posvećena njegovom jubilarnom rođendanu. Prvo, model 500-60esimo, predstavljen u Ženevi, a zatim i 500 Anniversario, oba kao inteligentan spoj duha 60-tih godina prošlog veka i savremene tehnologije, kojom pridobijaju generaciju milenijalaca.

Tajna dugovečnosti modela 500 uvek se krila u njegovoj sposobnosti da iskorači iz sopstvene dimenzije i da postane nešto drugo ostajući veran sebi. To nije tek običan automobil, već predmet autentičnog kulta, a koji je intrigirao, uzbuđivao i ostvarivao uticaj na najraznovrsnije kontekste širom sveta. 4. jula, Fiat 500 pridodat je stalnoj kolekciji muzeja MoMA, a bio je i glavna zvezda Fiat-ovog prvog kratkometražnog filma. Reč je o automobilu koji nije samo automobil: on je i umetnost i predstava. ‘See you in the future’ („Vidimo se u budućnosti“), video posvećen modelu u kojem igra Ejdrien Brodi, do sada je ostvario 11 miliona pregleda na mreži. Gledaoci su bili očarani modelima 500 heritage i 500 Anniversary, koji se u kampanji pojavljuju uz Oskarom ovenčanog glumca, i koji su postali legende vanvremenske ljubavne priče.

Legendarni Fiat je nadahnuo i modu. Brend luksuzne sportske odeće Hydrogen proslavlja 60 godina modela 500 ograničenom serijom duks majica, u količini od 1957 primeraka, čime se odaje počast godini rođenja automobila. Majica “500byHydrogen” je ‘zauvek mlad’ odevni predment, savršen za mnoge prilike koji na prvi pogled govori o ličnosti osobe koja ga nosi.

Srećan rođendan, Fiat 500, i bezbedno putuj. Čestitke za tvojih prvih 60 godina i sve najbolje dok nastavljaš da voziš putevima sveta. Priča će se nastaviti zahvaljujući posvećenosti kolekcionara i članova kluba, ponosu Fiat-ovih radnika i novoj poštanskoj markici koja je posvećena upravo ovom modelu – simboličan poklon, minijatorno umetničko delo, kao i počast koja je rezervisana samo za najvoljenije i najprepoznatljivije legende, a koje sumira ličnost automobila. Popularan i demokratičan, ali i sofisticiran, kolekcionarski proizvod, metafora poruka i razdaljina.

Srećan rođendan, 500, i još mnogo srećnih povrataka putevima koje si prošao i onima koji su još pred tobom.

Ostali sadržaji

Fiat 500 – Dan u Torinu

Fiat 500 – Dan u Torinu

Novi Fiat 500

Novi Fiat 500

Prijavi se na bilten.

PRIJAVI SE SADA