Prijavi se na bilten

Prijavi se na bilten Stellantis Communications i budi u toku na svim vestima.

22 Jun 2020

Storie Alfa Romeo, deseta epizoda - Giulia i Stelvio odražavaju 110 godina italijanske izvanrednosti

Serijal Storie Alfa Romeo približava se kraju u nedelji kada brend slavi svoju 110. godišnjicu, ističući vozila koja danas predstavljaju otelotvorenje 110 godina italijanske stilske i tehnološke izvrsnosti. Giulia i Stelvio su krajnji izraz „Mehanike emocija“/ Meccanica delle Emozioni: projekta koji je uvek stavljao vozača u središte uzbudljivog iskustva vožnje.

Storie Alfa Romeo, deseta epizoda - Giulia i Stelvio odražavaju 110 godina italijanske izvanrednosti
  • Serijal Storie Alfa Romeo približava se kraju u nedelji kada brend slavi svoju 110. godišnjicu, ističući vozila koja danas predstavljaju otelotvorenje 110 godina italijanske stilske i tehnološke izvrsnosti.
  • Giulia i Stelvio su krajnji izraz „Mehanike emocija“/ Meccanica delle Emozioni: projekta koji je uvek stavljao vozača u središte uzbudljivog iskustva vožnje.
  • Temeljan Pristup omogućio je modelima Giulia i Stelvio da se razviju odvojeno od neverovatnih Quadrifoglio verzija.
  • Izvanredne performanse deo su DNK oba modela, koji su u verzijama Quadrifoglio postavili svoje rekorde u kategorijama na stazi Nirburgring.
  • Na svom debiju, prvi SUV koji je takođe Alfa Romeo, neizbežno je postao najbrži SUV ikada.
  • Podaci sa staza samo su deo priče: Giulia i Stelvio su najnagrađivaniji Alfa Romeo modeli ikada.

 

Alfa Romeo se vraća na stazu Nürburgring

Zamislite da ste prisutni na licu mesta kada je nebo iznad Nordschleife izgleda kao moćna naslikana pozadina. Spektakularni oblaci plove iznad zelene krune kružne staze. Vazduh je prohladan i suv... idealan za čoveka iza volana. Dva meseca nakon predstavljanja, model Giulia Quadrifoglio pozvan je da dominira stazom Grüne Hölle, ili u prevodu "zeleni pakao" na trkalištu Nirburgring, koja je tokom godina bila svedok mnogih pobeda brenda Alfa Romeo. 

Zloslutni nadimak je, kako se čini, izmislio Ser Jackie Stewart šezdesetih godina prošlog veka, i bio je u pravu: ovu stazu vrlo lako je mogao da kreira đavo lično... sastoji se od preko 70 krivina koje se smenjuju sa pravcima, kao i usponima i padovima sa razlikom od 300 metara u nadmorskoj visini.

U startnoj zoni, model Giulia Quadrifoglio je spreman. Nije posebno pripremljen, nije opremljen "glatkim" gumama i nema zaštitni kavez: izgleda u potpunosti kao automobil koji bi svako mogao da kupi. Da nije kaciga, čak bi i vozač - u farmerkama i polo majci - izgledao kao i svaki običan vozač. Nema zelenih lampica za start i nema kariranih zastava koje čekaju na kraju kruga, ali nivo adrenalina teško da bi mogao biti viši: mora se pobediti rekord.

Vozač aktivira „trkački“ režim zvani Alfa DNK i ubrzava uz urlik motora. 7 minuta i 32 sekunde kasnije ponovo se može opustiti. Štoperica javlja neverovatne vesti: sedam sekundi ispod prethodnog rekorda postavljenog u 2015. godini.

Nešto više od godinu dana nakon toga, Stelvio je još bolji: na kraju svog kruga štoperica se zaustavlja 8 sekundi ispod prethodnog rekorda kategorije.

Giulia i Stelvio su najbrže limuzine i SUV modeli ikada, na jednoj od najtežih staza na svetu. To je rekord koji će zahtevati dosta rada da bi se pobedio.

 

 

Ko je Đorđo?

Ime Đorđo prvi put se pojavilo u poslovnim medijima još 2013. godine: sledeća generacija Brenda Alfa Romeo je bila na putu, kako nam je rečeno, a Đorđo je bila platforma na kojoj je trebalo da bude izgrađena.

Društveni mediji su bili ushićeni. Svi su se pitali šta bi to ime moglo da znači. Romantičari su verovali da ovo ime odaje počast Tacijo Đorđo Nuvolariju. Drugi su pak smatrali da je to lični izbor Markijonea. Tajna nikada nije otkrivena. Ispalo je da će Đorđo imati zadnji pogon i na sva četiri točka, a njegovi ciljevi bili su šokantno ambiciozni.

Kompanija je planirala ogromna ulaganja u platformu i pogon Kasino, koja je bila planirana za proizvodnju novih modela. Iznad svega, organizovala je svoje najbolje tehničke talente u strategiju kojoj je bila posvećena. A od planera i dizajnera koji su angažovani da ostave stara pravila i navike, tražila je da počnu da razmišljaju izvan okvira i da "veruju, sanjaju i stvaraju".

 

Ko su Skunks?

Đorđo timovi su se izolovali od ostatka kompanije kako bi se fokusirali isključivo na novu platformu. Korporativni žargon izmislio je nadimak za njih, koji su oni s ponosom usvojili. Da bismo objasnili ovaj nadimak i njegovo poreklo, moramo da se osvreno na period pre sedamdeset godina.

Klarens Lerd Keli Džonson (Clarence Leonard "Kelly" Johnson) nije dizajner brenda Alfa Romeo, ali njegova priča je podjednako relevantna. On je inženjer vazduhoplovstva u kompaniji Lockheed Martin, a 1943. godine zadužen je za poseban projekat: da za samo šest meseci razvije od nule borbeni avion koji je u stanju da promeni situaciju na bojnom nebu Drugog svetskog rata. To je bio nemoguć izazov: ali on ga prihvata, pod uslovom da mu se odobri “carte blanche” u vezi sa procesom koji će uslediti. Na kraju utvrđenog perioda -čak i nedelju dana pre vremena - isporučuje revolucionarnu letelicu „KSP-80 Shooting Star“, prvi američki mlazni borbeni avion. Njegov tim se zvao "Skunk Works".

I tako, između sebe i za ostatak kompanije, Đorđo radne grupe postale su "skunks (tvorovi)". I oni su krenuli od “prazne stranice“, imali su krajnje kratke rokove i ambiciozan zadatak: vratiti vozača u središte svega, stvorivši vozačko iskustvo dostojno vrednosti i tradicije brenda Alfa Romeo. Na njihovom radu zasnivala se potpuno nova generacija proizvoda.

 

Lansiranje modela Giulia u novom Muzeju Alfa Romeo

Verzija koja najbolje izražava najdublje kvalitete Đorđo platforme je najsportskija od svih: Giulia Quadrifoglio. Kompanija je odlučila da prihvati pristup “top-down” i učini ovo svojom prvom prezentacijom.

Dugo očekivano lansiranje bilo je tajna operacija: nijedna fotografija ili tehničke karakteristike nisu procurile u štampu. Čak ni ime modela.

Novi model Giulia svetu je konačno otkriven 24. juna 2015. godine: vrlo poseban dan iz više razloga. To je bio 105. rođendan brenda. Rođena je autmobilska zvezda koju su fanovi nestrpljivo čekali. I zato što je Alfa Romeo ponovo imao dom: uz melodiju "Nessun dorma" Pučinija, maestro Andrea Bočeli (Andrea Bocelli) dočekao je model Alfa Romeo Giulia u prostorijama obnovljenog Muzeja Museo Storico Alfa Romeo u Areseu. Zagrljaju prošlosti i budućnosti.

 

Nova Giulia

Ciljevi proizvoda upisani su u istoriju brenda: vrhunski i inovativni motori, savršena distribucija težine, jedinstvena tehnička rešenja, najbolji odnos težine i snage u kategoriji - i naravno, zaista izvanredan dizajn sa nepogrešivo italijanskim štihom.

Giulia motori su potpuno novi, a svi u potpunosti od aluminijuma. Bi-turbo 6-cilindrični benzinski motor modela Quadrifoglio isporučuje 510 KS za 600 Nm, senzacionalne vrednosti za prosečnu limuzinu sa četvora vrata. Materijali dizajnirani su tako da garantuju savršenu raspodelu težine: u odnosu 50/50 između dveju osovina.

Veliki broj inovativnih tehničkih rešenja je zapanjujući: ceo automobil prožima nov koncept. Prednje vešanje, sistem prednjeg oslanjanja opremljen je sa duplom viljuškom i sa semi-virtuelnom osovinom upravljača, kako bi ugao vešanja bio što bolje kontrolisan  i kako bi se dobilo optimalno i što bolje prianjanje sa podlogom, na putu: par donjih veza generišu složeni makazasti pokret koji na  vozaca prenosi  linearni osećaj u svim uslovima, uz rekordni prenosni odnos (12:1). Nova Alfalink ™ rešenja predstavljena na zadnjoj osovini, složen su sistem sa četiri i po veze: koji obezbeđuje neophodnu krutost u krivinama, a istovremeno poseduje lateralnu fleksibilnost neophodnu za što bolji kontakt sa podlogom. Oba ova rešenja su „napravljena u Alfa Romeu“. 

 

Lagan i uvek pod kontrolom

Da bi se modelu Giulia osigurao optimalni odnos težine i snage, koriste se posebno lagani materijali u svim delovima vozila: aluminijum (za bazu i glavu motora, delove karoserije i vešanja); aluminijski i plastični kompozit (za zadnji poprečni nosač ); karbonska vlakna (za pogonsko vratilo, poklopac motora, krov, ali i strukturu prednjih sedišta). „Ogoljena“ karoserija vozila teži samo 322 kg. Od tima za elektroniku traženo je da poveća sigurnost i zadovoljstvo u vožnji, ali bez oduzimanja slobode od vozača. Kao rezultat toga, Đorđo tim je razvio posebne sisteme sa jasnim Alfa Romeo konotacijama: od Q4 ASR kontrole vuče (koja interveniše autonomno samo kad je apsolutno neophodno), do integrisanog kočionog sistema (koji upravlja kočionim uređajima i kontrolom stabilnosti), od diferencijala linearnog proklizavanja (koji poboljšava odziv vozila u krivinama) do sistema koji usporava okretanje unutrašnjih točkova u krivinama (koji programirano raspoređuje snagu na zadnje točkove, poboljšavajući prianjanje i upravljanje). Za koordinaciju svih funkcija uveden je „super mozak“ koji se sastoji od ekskluzivne kontrole domena šasije.

Izuzetno dinamične performanse automobila poboljšane su napetim i rigorozno osnovnim dizajnom, otkrivajući svoj italijanski karakter u elegantnoj harmoniji njegove zapremine i tehničke snage u zadivljujućim aerodinamičkim rezultatima (0,25 Cx).

 

Šta dele modeli Giulia i Quadrifoglio

Kako bi napravili svoje ultra-sportske verzije, skoro svi proizvođači obogaćuju osnovni model, često modifikujući strukturalne elemente kako bi poboljšali težinu i performanse. Ove mašine se onda često proizvode na drugim linijama, i u mnogim slučajevima od dobavljača treće strane. Giulia, sa druge strane, proističe direktno od modela Quadrifoglio, i to ne samo estetski: dva automobila dele istu arhitekturu, iste lake materijale, većinu mehanike i čak i istu proizvodnu liniju u fabrici Cassino. Rezultat je jedinstven u sektoru: svaki model Giulia, počevši od prvih motora, ima istu raspodelu težine između prednjeg i zadnjeg dela, istu torzionu krutost, iste sisteme upravljanja i vešanja kao i vrhunski sportski automobili.

 

Stelvio: prvi Alfa Romeo koji je takođe i terenac

Platforma Giorgio nije stvorena samo za model Giulia. Došlo je vreme za Alfa Romeo da se dokaže u segmentu terenskih vozila, najdimaničnijoj i najinovativnijoj oblasti od svih. Tako je u februaru 2017. godine Stelvio imao svoju premijeru: prvi terenac u istoriji brenda. Ovo nije bio jednostavan izazov: kako bi napravili Alfa vozilo sposobno za agilnu vožnju po snegu i zemljanim putevima, bez ikakvog gubitka na performansama, upravljanja i prianjanja na put. Drugim rečima: terenac koji se može voziti kao sportska limuzina. U poređenju sa modelom Giulia, ima viši pod i višu poziciju vozača. Ima više prostora za putnike i prtljag. Hod amortizera je duži, kako bi se osiguralo pravilno rastojanje od tla tokom vožnje van asfalta. Kako bi se povećala stabilnost, rastojanje između točkova je takođe blago šire. Arhitektura i mehanika ostale su iste, kao i izbor motora i elektronskih sistema. Rezultat je automobil sa „Alfa Romeo dušom u telu terenca“. Kombinacija koju niko nije očekivao, i to stvara jedinstvena iskustva vožnje.

 

Elegantan sportski stil

Giulia i Stelvio su apsolutni lideri u svojim segmentima što se tiče performansi i dinamičnog odziva. Osnovni tehnički sistem jeste – i ostaje – revolucionaran. Stoga za novu modelsku godinu ova dva automobila, Alfa Romeo dizajneri su preusmerili pažnju na iskustvo unutar vozila, čineći ga ugodnijim, bezbednijim i povezanijim. Tako da brend ponovo osvaja svoju tradicionalnu teritoriju: „elegantni sportski stil“. Ovo je koncept koji smo videli da se ponavlja u Alfa Romeo pričama iz svake ere: ne „premijum“ karakter određenih brendova koji se hvališu svojim bezdušnim bogatstvom, umesto toga izražavajući savršenu ravnotežu između forme, funkcije i uzbudljivosti vožnje. Lansiranje verzija MY20 Giulia i Stelvio predstavlja još jedan korak u ovom pravcu.

 

Giulia i Stelvio Model Year 2020

Najnaprednija rešenja u novim verzijama modela Giulia i Stelvio su orijentisana na udobnost i tipično italijanski žar za životom. Unutrašnjosti oba automobila su redizajnirana kako bi dodatno naglasili kvalitet i eleganciju. Povezanost je dobila glavnu ulogu, zahvaljujući 8,8-inčnom sistem za informacije i zabavu osetljivom na dodir i lakoćom korišćenja poput pametnog telefona. Telematska ponuda je nadopunjena nizom Mopar usluga za daljinsko upravljanje vozilom. Inovacije na ovom polju tehnologije vožnje su postali još važniji. Novi ADAS (napredni sistemi za pomoć pri vožnji) obeležavaju prelaz sa prvog na drugi nivo autonomije: sistemi ne samo da upozoravaju vozača, u slučaju potrebe oni takođe postaju aktivni, unapređujući bezbednost vozila.

 

Najnagrađivaniji Alfa Romeo modeli ikad napravljeni

Tokom poslednjih pet godina, Giulia i Stelvio su postali najčešće nagrađivani Alfa Romeo automobili ikada: 170 međunarodnih titula – dodeljenih od strane specijalizovanih novina i opštih medija, izglasani od strane stručnih žirija ili od strane kupaca direktno, i za inovaciju i za stil. Počevši od „Eurocarbody of the Year“ evropske nagrade za karoseriju 2016. godine, za najbolji projekat arhitekture vozila, i nastavljajući sa svojom rastućom kolekcijom nagrada sa svim vrstama motivacija. Vitrina sa nagradama je pun, ali nagrade nastavljaju da stižu: poput „Performance Car of the Year 2020“, koju je stručni žiri „What Car?“ časopisa dodelio modelu Giulia Quadrifoglio treću godinu za redom, nakon što ju je uporedio sa sportskim automobila iz svih segmenata na tržištu. Sa zvaničnom motivacijom koja je s pravom izvor ponosa za Alfa Romeo dizajnere: „automobil visokih performansi koji se takođe može voziti svakog dana“.

 

 

 

Torino, jun, 2020. godine

Ostali sadržaji

ALBUM

Prijavi se na bilten.

PRIJAVI SE SADA