Prijavi se na bilten

Prijavi se na bilten Stellantis Communications i budi u toku na svim vestima.

06 May 2020

„Storie Alfa Romeo“ 3. epizoda: 6C 2500 Villa d’Este – Najelegantnija sinteza motornog vozila

Tokom godina, pre i posle Drugog svetskog rata, Alfa Romeo je ostao obeležje prelaska sa vrhunca ere zanatskog pristupa na moderniju industrijsku organizaciju Model 6C Villa d’Este je bio pionir što se tiče elegancije, tehničkih noviteta, performansi i prestiža

„Storie Alfa Romeo“ 3. epizoda: 6C 2500 Villa d’Este – Najelegantnija sinteza motornog vozila

 

  • Tokom godina, pre i posle Drugog svetskog rata, Alfa Romeo je ostao obeležje prelaska sa vrhunca ere zanatskog pristupa na moderniju industrijsku organizaciju
  • Model 6C Villa d’Este je bio pionir što se tiče elegancije, tehničkih noviteta, performansi i prestiža
  • Stvarajući neuporedivu auru, model 6C Villa d’Este je privukao mnoge kultne poznate ličnosti tog doba, od Tajrona Pauera (Tyrone Power) do Evite Peron (Evita Peron), od Rite Hejvort (Rita Hayworth) do Ranijerija III (Ranieri III) od Monte Karla, i čak 20-godišnjeg Valentina Macole (Valentino Mazzola), koji je – mnogo pre nego što je postao fudbalska legenda – radio u fabrici u Portelu (Portello) 1939. godine

 

Simbol jedne ere

U proleće 1949. godine, kada se pojavio model 6C 2500 sa karoserijom Touring na sceni Cernobbio, svima je bilo jasno koji auto će osvojiti Zlatni kup. Njegova originalnost i jedinstvene linije bile su tako neodoljive da je bilo sasvim prirodno da se počastvuje imenovanjem najbitnijeg svetskog takmičenju u eleganciji.

Immagine che contiene esterni, edificio, automobile, strada

Descrizione generata automaticamente

Međutim, model 6C 2500 Villa d’Este nije bio samo na vrhu onoga što je lepota. Ovaj automobil je bio i krajnji podvig rukotvoraca u stvaranju automobila po meri, a ujedno i prekretnica ka modernijoj proizvodnoj organizaciji.

 

Međunarodni inženjer iz Trevisa (Treviso)

Vratimo se deceniju unazad. Kada je 6C 2500 lansiran, 1939. godine, fabrikom Portelo je već šest godina upravljao inženjer Ugo Gobato (Ugo Gobbato), koji je brendu Alfa Romeo doneo široko industrijsko iskustvo.

Immagine che contiene posando, inpiedi, uomo, fotografia

Descrizione generata automaticamente

Gobatova biografija uključuje diplomu u Nemačkoj, vremena upravljanja Marelli radovima i fabrikom Lingotto u Torinu, kao i na iskustvo kao jednog od glavnih stvaralaca „grinfild“ projekta za izgradnju prve ogromne fabrike kugličnih ležajeva u Sovjetskom Savezu.

Ovaj skromni čovek koji se u radionicama osećao kao kod kuće, često je razgovarao sa svojim timovima i uvek je uporno pokušavao da shvati kako da poboljša efikasnost. Od svog dolaska prvo se usredsredio na proučavanje pitanjima koja nisu bila zadovoljavajuća: neispravne mašine, „fabrika kojoj nedostaje sklad“ sa previše „pogrešnog kretanja materijala“. Na osnovu te analitičke dijagnoze Gobato je lansirao svoj lek. Objasnio je svoje metode u dva priručnika objavljena 1932. godine, pod naslovom „Organizacija proizvodnih faktora“. Posvetio se teoretisanju i sprovođenju dobro isplanirane sinteze između modernog proizvodnog sistema i tradicije zanatske preciznosti koja je do tada bila karakteristična za Alfa Romeo.

„Racionalna proizvodnja a ne masovna proizvodnja“ bio je cilj, koji je najviše postignut kroz zapošljavanje nove generacije mladih inženjera. Sa njima, nastupila je primena niza novih pravila i modernih metoda. Ovo je uključivalo jasniju hijerarhiju, precizne odgovornosti i proporcionalne plate.