Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stellantis Communications en blijf op de hoogte van het nieuws

12 mrt. 2021

Trendsetter en bestseller: “Gelukkige 30ste verjaardag, Opel Frontera”

Trendsetter en bestseller: “Gelukkige 30ste verjaardag, Opel Frontera”
  • Geen grenzen: Frontera debuteerde in 1991 als eerste AWD “recreatievoertuig”
  • Klaar voor het ruige: chassis met ladderframe, 4x4 en beproefde Opel aandrijflijnen
  • Niet te stoppen: Frontera werd al snel de bestverkochte off-roader in Europa
  • Generaties: Frontera B met motoren met vier kleppen en "No Stop" AWD volgden in 1998
  • 30ste verjaardagscadeau: Frontera nu al als oldtimer

 

Rüsselsheim. De automobielwereld was decennia lang duidelijk verdeeld. Enerzijds waren er comfortabele auto's voor op de weg; aan de andere kant waren er meer puristische voertuigen om buiten de gebaande paden te rijden, vooral op het platteland van Engeland of de uitgestrekte gebieden van de VS. Dergelijke rustieke wagens waren echter niet zo leuk om op asfalt te rijden. Dat veranderde allemaal plotseling in 1991, toen Opel op het Autosalon van Genève een "vierwielaangedreven recreatievoertuig", genaamd Frontera (Spaans voor grens), presenteerde. Er waren eigenlijk twee presentaties: de compacte Opel Frontera Sport was de eerste die de kenmerken van de alomtegenwoordige SUV van vandaag vertoonde, terwijl de vijfdeurs Frontera met lange wielbasis de voorloper was van moderne offroaders. Dertig jaar geleden combineerde de Opel Frontera al optimale terreincapaciteiten met een strak weggedrag en een modern design.

Met de Frontera richtte het Duitse merk het marktsegment op voor 4x4 allrounders en i Duitsland werd de nieuwe auto in 1991 en 1992 uitgeroepen tot off-roader van het jaar. In 1993 had de Frontera de concurrentie met de “terreinbanden” al achter zich gelaten en had hij de leiding genomen bij de registraties. In 1993 en 1994 was het de best verkochte off-roader in Europa, met Duitsland als grootste markt. Er waren meer dan 320.000 exemplaren geregistreerd. Passend genoeg voor een voertuig dat vernoemd is naar een grens, die zich snel ontwikkelde van nieuwkomer tot trendsetter en bestseller, waren er geen grenzen aan het succes van de Frontera.

Made in England: uit de thuishaven van legendarische terreinwagens

Een team van internationale ingenieurs ontwikkelde de Opel Frontera speciaal voor de Europese markt. Dynamische looks, comfort van een personenauto, functionaliteit en een goede wegligging waren de belangrijkste doelstellingen. Het nieuwe model met vierwielaandrijving werd ontwikkeld in samenwerking met de toenmalige partner van Opel, Isuzu. Het Japanse bedrijf was sinds 1981 gespecialiseerd in terreinwagens. De Frontera werd geproduceerd door de joint venture IBC Vehicles in Luton, Engeland. Tegenwoordig worden op deze locatie de Opel Vivaro en de Opel Zafira Life gebouwd.

Trendsetter: de Opel Frontera Sport als offroad-cabrioletcoupé

De Frontera kwam eind 1991 op de markt in twee varianten. De tweedeurs Frontera Sport met hardtop en korte wielbasis werd aangedreven door een 2,0-liter benzinemotor die - net als in andere Opel modellen - 85 kW (115 pk) produceerde. De vijfdeurs Frontera met lange wielbasis was leverbaar met de koppelrijke 2,3-liter benzinemotor bekend van de Omega (92 kW / 125 pk) of de 2.3 turbodiesel (74 kW / 100 pk). Beide benzinemotoren waren standaard uitgerust met een driewegkatalysator. De transmissie bestond uit een handgeschakelde vijfversnellingsbak en een tussenbak, zodat de bestuurder kon schakelen tussen achterwielaandrijving en vierwielaandrijving met hoge en lage 4x4-rijmodi. Een sperdifferentieel met beperkte slip was optioneel verkrijgbaar.

De Frontera had een afzonderlijk ladderframe-chassis dat ook de ophanging en aandrijflijn droeg. De carrosserie werd met speciale rubberen steunen aan het frame bevestigd - tien voor de tweedeurs en 12 voor de vijfdeurs - die voor een optimale isolatie van geluid en trillingen zorgden. De zes dwarsbalken van het ladderframe zorgden voor maximale torsiestijfheid bij offroad-rijden. De aandrijflijn bevond zich op extra steunen, zodat deze gemakkelijk kon worden verwijderd voor onderhoud of reparatie.

Bij de productie kreeg het gelaste ladderframe een epoxypoederbasisverf en werden de holtes behandeld met wax. De meeste carrosseriepanelen waren gemaakt van verzinkt staal, waarvan 90 procent dubbel gecoat. De carrosserie onderging ook een aanvullend proces met 10 fases ter voorkoming van corrosie. Daarna werd de carrosserie aan het rollende chassis bevestigd en voorzien van een wielkastbekleding, terwijl het tweedeursmodel ook een rolbeugel en hardtop kreeg. Een andere waxlaag voor de onderkant maakte de eindmontage compleet, waardoor de Frontera optimale bescherming tegen corrosie kreeg.

Vanaf 1998: meer comfort en veiligheid voor de tweede generatie Frontera

In de herfst van 1998 lanceerde Opel de tweede generatie van de Frontera met een nieuwe 2,2-liter diesel met directe injectie en een 3,2 V6-benzinemotor. De nieuw ontwikkelde terreinwagen had een verder verbeterde wegligging en comfort, meer veiligheid en een vernieuwd design. Dankzij het elektronische "No Stop 4x4" -systeem op alle modelvarianten kon de bestuurder nu zonder te stoppen schakelen tussen achterwielaandrijving en vierwielaandrijving.

De tweede generatie Frontera werd aangedreven door moderne vierkleppenmotoren. De 2,2-liter DTI 16V met 85 kW (115 pk) ontwikkelde een maximumkoppel van 260 Newtonmeter. De nieuwe basismotor was de 2.2 16V viercilinder benzinemotor (100 kW / 136 pk, 202 Nm). Dubbele balansassen op beide aandrijfeenheden zorgden voor een hoge verfijning. De topmotor was de 3.2 V6 met 151 kW (205 pk) en 290 Nm, die exclusief verkrijgbaar was in de Opel Frontera Limited.

Dankzij een vijfarmige achteras en een langere wielbasis op de vijfdeursversie, werd de wegligging zowel op de weg als offroad verder verbeterd in vergelijking met de voorganger. Bovendien verminderden stillere motoren, nieuwe deurafdichtingen en verhoogde akoestische demping het interieurgeluid met ongeveer 50 procent.

De nieuwe Frontera bood ook meer passieve veiligheid. Naast bescherming tegen zijdelingse aanrijdingen, optimaliseerden versterkte deursloten en scharnieren het crashgedrag van de carrosserie op het stevige ladderchassis. Grote airbags en pyro-technische gordelspanners voor bestuurder en voorpassagier werden aan het veiligheidssysteem toegevoegd. De Sport kreeg in hoogte verstelbare hoofdsteunen voor, terwijl de vijfdeurs leverbaar was met een derde hoofdsteun achter. De tweede generatie van de bestseller had meer afgeronde lijnen. Ze gaven de terreinwagen een elegantere uitstraling, maar onderstreepten ook het robuuste karakter. Een smallere B-stijl en een extra zijruit vergrootten het zicht rondom en de actieve veiligheid van de Sport.

30ste verjaardagscadeau: Frontera nu al als oldtimer

De levering van de eerste Frontera begon eind 1991. Deze auto's kunnen dit jaar worden geregistreerd als oldtimer. En er zijn veel aanbiedingen op de markt voor gebruikte auto's. De Frontera werd tot eind 2003 in Luton geproduceerd. Mechanisch gezien zijn beide generaties sterk en duurzaam. Talloze Frontera's met meer dan 300.000 km op de teller zijn online te vinden, zowel diesel als benzine. Recente zescilindermodelvarianten met een goed gedocumenteerde onderhoudsgeschiedenis zijn momenteel het meest gewild. Ook de Frontera Sport is het overwegen waard. Dit was tenslotte de eerste cabriolet-coupé terreinauto. Met andere woorden, de Frontera is een 4x4-crossover of SUV uit een tijdperk lang voordat deze namen algemeen in gebruik werden genomen.

 

Contact :

Wim Verloy
Communications Manager
Tel : +32 (0)2 404 14 08
Mobile : +32 (0) 495 38 90 33
wim.verloy@stellantis.com

Andere inhoud

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

SCHRIJF U NU IN