Media Website

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stellantis Communications en blijf op de hoogte van het nieuws

28 aug. 2019

Première op het IAA: Nieuwe Opel Corsa ontmoet zeldzame Corsa GT

Première op het IAA: Nieuwe Opel Corsa ontmoet zeldzame Corsa GT
  • Voorganger: zeldzame Corsa van de eerste generatie op de stand van Opel
  • Tijdreis: 'Young-timer' van 1987 rijdt 2.700 km van Portugal naar het IAA
  • Wereldpremière: zesde generatie Corsa in de schijnwerpers in Frankfurt
  • In de traditie: van de sportieve Corsa GT tot de elektrische Corsa-e Rally

 

Rüsselsheim.  Opel viert dit jaar drie wereldpremières tijdens het IAA, het internationale autosalon te Frankfurt (dat van 12 tot 22 september voor het publiek toegankelijk is). De nieuwe Astra met zeer efficiënte motoren, de Grandland X Hybrid4 met vierwielaandrijving (brandstofverbruik volgens de WLTP-procedure1, gewogen en gecombineerd: 1,4-1,3 l/100 km, 32-29 g/km CO2; NEDC2: 1,5 l/100 km, 35-34 g/km CO2) en de nieuwe zesde generatie van de Corsa in drie uitvoeringen. De best verkopende kleine auto (meer dan 13,6 miljoen stuks) trekt de elektrische kaart en vormt zelfs de basis voor een emissievrije wedstrijdwagen: de Corsa-e Rally, die ook zijn debuut maakt op het IAA. Op het IAA krijgt de nieuwe Corsa het gezelschap van een speciale gast - een zeldzame Corsa GT uit 1987 in geel, een bewijs van 37 jaar plezier en succes. De 'not-so-old-timer' werd uit zijn laatste woonplaats in Portugal naar de Opel Classic Workshop in Rüsselsheim gereden. Van daar zal het naar het IAA in Frankfurt worden gereden, waar het bijdraagt tot de traditie en de spanning voor de lancering van de nieuwe Corsa.

Opel de betrouwbare: 2.700 km van Porto via Zaragoza naar Rüsselsheim

Opel Classic was al een hele tijd op zoek naar een zeldzame Corsa GT van de eerste generatie. Dit specifieke exemplaar, dat oorspronkelijk in Spanje was ingeschreven, werd ontdekt toen hij in een garage in Portugal stond te verkommeren. De rit van de kleine bescheiden Gran Turismo naar Frankfurt begon in een parkeergarage aan de haven van Porto.

Opel had de GT van april 1985 tot de herfst van 1987 in de catalogus staan. Dit was de opvolger van de Corsa SR, met een 70 pk sterke 1.3 liter carburateurmotor. Het extra vermogen en de discrete spoilers maakten van de GT de topsporter van de eerste generatie Corsa - totdat de meer extraverte GSi in 1988 arriveerde. Een handgeschakelde versnellingsbak houdt het verbruik en de toerentallen op langere ritten in toom.

Tot op de dag van vandaag kan de Corsa GT verrassend stil en moeiteloos met het verkeer mee. Het chassis is niet onnodig stug, de besturing is vrij strak en er wordt geen overtollige informatie op het instrumentenbord weergegeven. Afgezien van de gebruikelijke wijzerplaten werd alleen een toerenteller en een oliedrukmeter ingebouwd. De officiële cijfers over het brandstofverbruik bleken tijdens de recente rit ook te kloppen - per 100 km wordt amper iets meer dan zes liter brandstof verstookt. Dat is in hoge mate te danken aan het rijklare gewicht van slechts 750 kg. Dit verklaart ook de gunstige verhouding vermogen-gewicht van 10,71 kg per paardenkracht.

Onderweg van Portugal naar Rüsselsheim maakte de GT een korte stop in Zaragoza, waar hij in 1987 in elkaar was gezet. Hij mocht zelfs nog even de fabriek bezoeken. Toen de gele Corsa aan de assemblagelijn stopte, kwamen heel wat werknemers hem nog even groeten, als was het een oude vriend.

Vervolgens zette hij koers naar Barcelona, Frankrijk en via Bazel langs de Rijn. De 32 jaar oude Corsa, die even voordien nog rustig van zijn pensioen had genoten in Portugal, haspelde de 2.700 km lange rit zonder problemen af. In Rüsselsheim werd hij zeer enthousiast onthaald door het Opel Classic team.

Project 'IAA 2019': van kranig oudje tot ster van de show

De warme zon in Spanje en Portugal had duidelijk een positieve invloed gehad op de Corsa GT. Een leven zonder strooizout op de wegen betekent geen roest en geen rot. Het gele oudje verkeert dan ook nog altijd in een goede conditie. De TÜV stemde ermee in om de bezoeker nog eens te controleren; na die keuring kon de waardevolle Duitse sticker op de nummerplaat worden gekleefd. Maar toen wachtte nog een grotere uitdaging: een grondige controle door de experts van Opel Classic. Hun strenge blikken ontdekten meerdere min of meer ernstige onvolmaaktheden - deuken in het dak, niet-originele logo's, gekrast glas en versleten zetelkussens. En zelfs de claxon klonk niet meer zoals het hoorde! Uiteindelijk werd de auto volledig uit elkaar gehaald.

Het Classic-team werkte daarvoor samen met de collega's van de Service Workshop. Hiermee werd 'Project IAA 2019' boven de doopvont gehouden, onder leiding van Thorsten Götz en Dieter Eder. Stuk voor stuk legden de teamleden de Corsa-puzzel. Eerst de vernieuwde motor, daarna de ophanging, de schokdempers en de veren. De nieuw gespoten carrosserie kreeg een nieuwe afwerking en de juiste GT-badges. En toen werden de originele lichtmetalen wielen eronder gezet. Ten slotte werden de ruiten geïnstalleerd, die werden gevonden bij een vriendelijke dealer die die onderdelen uiteraard nog altijd op voorraad had. De Corsa GT is nu klaar voor zijn tweede leven dat in stijl begint - op de 68e editie van het IAA internationale autosalon van Frankfurt. Bezoekers kunnen de net gerestaureerde Corsa GT op de stand van Opel (D31 in hal 11.0) gaan bewonderen. Een bezoek waarbij ongetwijfeld ook de zesde generatie van de Corsa de nodige aandacht zal opeisen.

 


[1] Het vermelde brandstofverbruik en de opgegeven CO2-uitstoot zijn voorlopige gegevens, bepaald volgens de WLTP-testmethode (R (EC) No. 715/2007, R (EU) No. 2017/1151). EG-goedkeuring en gelijkvormigheidsattest zijn nog niet beschikbaar. Voorlopige waarden kunnen verschillen van de definitieve, officieel goedgekeurde gegevens.

[2] Het vermelde brandstofverbruik en de opgegeven CO2-uitstoot zijn voorlopige gegevens, bepaald volgens de WLTP-testmethode. De relevante waarden werden vertaald naar NEDC-waarden om ze met andere voertuigen te kunnen vergelijken, volgens de verordeningen R (EG) 715/2007, R (EU) 2017/1153 en R (EU) 2017/1151. EG-goedkeuring en gelijkvormigheidsattest zijn nog niet beschikbaar. Voorlopige waarden kunnen verschillen van de definitieve, officieel goedgekeurde gegevens.

 

Contact :

Wim Verloy
Communications Manager
Tel : +32 (0)2 404 14 08
Mobile : +32 (0) 495 38 90 33
wim.verloy@stellantis.com

Andere inhoud