Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stellantis Communications en blijf op de hoogte van het nieuws

10 apr. 2019

Opel Grandland X: zitcomfort heeft lange traditie

Opel Grandland X: zitcomfort heeft lange traditie

Opel viert 120 jaar autoproductie

 

  • Grandland X: bestseller met toonaangevende technologieën en comfort
  • Leercurve: in 120 jaar tijd van zitbank tot ergonomische zetels met massagefunctie
  • Goedgekeurd door experts: Zetels in Opel-modellen gecertificeerd door "Aktion Gesunder Rücken"
  • Comfort op tweede rij: Verwarmde achterbank in Insignia, Astra en Grandland X

 

Opel ontwikkelt en produceert al auto’s sinds 1899. “Toptechnologieën democratiseren en voor iedereen toegankelijk maken" is sinds dag één het motto. Gedreven door dit engagement viert de autofabrikant dit jaar “120 jaar Opel-autoproductie”. Door de decennia heen heeft Opel tal van technische ontwikkelingen geïntroduceerd en toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Hierbij horen efficiënte motoren, een superieur chassis en uiterst geavanceerde assistentiesystemen. Tegelijkertijd heeft Opel steeds een topprioriteit gemaakt van het comfort van bestuurders en passagiers. Automobilisten willen immers bovenal één ding: een comfortabele en ontspannen reis. Zetels spelen een belangrijke rol: zij zijn het raakvlak tussen mens en machine. Daarom heeft Opel zich al in een vroeg stadium op de ontwikkeling van zetels gericht. Zetels met een perfecte ergonomische vorm verhogen niet enkel het comfort, maar ook de veiligheid. Beide aspecten staan sinds de introductie van de eerste auto's bovenaan de agenda van de Duitse autofabrikant – de Opel “Patentmotorwagen" uit 1899 had immers al lederen zetels.

De lijst met zetelmijlpalen in de voorbije 120 jaar van Opel-engineering gaat van de introductie van verschuifbare zetels in 1931 en de legendarische verstelbare rugleuning in de Opel Kapitän tot de hoogteverstelling in de Opel Monza en Senator aan het einde van de jaren 1970 en het Flex7-zitsysteem in de eerste Opel Zafira, precies 20 jaar geleden. In 2003 ging de eerste door Aktion Gesunder Rücken e.V. (campagne voor gezondere ruggen) gecertificeerde ergonomische zetel in première in de middelgrote Signum. Tegenwoordig kunnen modellen als de Opel Astra, Opel Insignia en Opel Grandland X worden besteld met de bekroonde, continu ontwikkelde, ergonomische, actieve zetels.

Een uitstekend voorbeeld van toptechnologieën en eersteklas comfort voor iedereen is de Opel Grandland X. Dit model kan uitgerust worden met assistentiesystemen zoals Cruise Control met slimme snelheidsbegrenzer, rijstrookassistent, verkeersbordherkenning, vertrekhulp voor hellingen, achteruitrijcamera en parkeerhulp voor- en achteraan. Boven­dien zorgen talrijke comfortfuncties voor een ontspannen rit. Hierbij horen verstelbare comfortzetels voor de bestuurder en de passagier vooraan, verwarming met verschillende standen voor de voorste zetels, lederen stuurwiel met stuurverwarming, en Solar Protect warmtewerende ruiten achteraan. Het comfort kan nog verder worden verhoogd met ergonomische actieve voorste zetels – ook in leer en met zetelventilatie – en zetel­verwarming voor de twee buitenste zetels van de achterbank. Opel biedt dus eersteklas zitcomfort voor alle passagiers.

Vroeg comfort: “Lutzmann” met zacht lederen zitbank

Aan het einde van de19e eeuw kon men niet eens dromen van zulke technologisch geavanceerde zetels – de nadruk lag toen op motorvermogen; comfort speelde een ondergeschikte rol. De auto’s deden denken aan koetsen, en de zetels ook. Bijvoorbeeld de Opel Patentmotorwagen “System Lutzmann” uit 1899: niet alleen de hele auto, maar ook de zetels met kaarsrechte rugleuningen verwezen naar een rijtuig. Natuurlijk was het nog niet mogelijk om de zetels te verstellen. In plaats daarvan richtte Opel zich op een ander detail dat destijds een groot pluspunt was op het vlak van comfort: de zitbank was al luxueus bekleed met leer.

Dertig jaar later, in 1929, was de zetel in de Opel 4/20 “Moonlight Roadster” nog steeds een rigide vaste zitbank. Omdat ze aanzienlijk lager gepositioneerd was, liet ze de passagiers wel toe om hun benen uit te strekken, zoals ook vandaag het geval is. Bij de vierdeurs variant en berline konden de voorste zetels worden neergeklapt. De volgende stap in de ontwikkeling volgde al snel, met de Opel 1,8 Liter: de voorste zetels konden nu worden verschoven. In brochures van die tijd stond te lezen: “De verstelbare voorste zetels zijn als clubfauteuils: diep en gezellig, met comfortabele rugleuningen.” De 1,2 Liter Regent had een ander opvallend kenmerk: “Brede, comfortabele, uitnodigende voor- en achterzetels. De grote kofferbak is bereikbaar door de rugleuning van de achterbank gewoon neer te klappen.” Comfort werd dus reeds gecombineerd met praktische voordelen in 1931.

“Dergelijke autozetels stonden al enige tijd op heel wat verlanglijstjes”:
Kapitän, GT en Monza

Vanaf het begin van de jaren 1950 werden de zetels van de Opel Olympia op een metalen frame bevestigd en konden zij ook worden verschoven. Om het instappen voor de passagiers achterin te vergemakkelijken, konden de rugleuningen van de voorste zetels naar voren worden neergeklapt. In 1956 ging de Opel Kapitän L een stap verder met extra zitcomfort. Volgens de beschrijving kon “de inzittende van elke individueel verstelbare voorste zetel de rugleuning naadloos volledig neerklappen tot in de horizontale positie, door eenvoudigweg aan een hendel te trekken en achterover te leunen”. De zogenaamde “relaxzetel” of “ligzetel” was geboren. “Een lichte trekkracht is alles wat nodig is om de zitpositie aan te passen.” De rails waar de zetels op verschoven, waren in een hellende positie gemonteerd. Dit betekende dat ook de hoogte van de zitpositie veranderde met het verschuiven van de zetel. Reeds in die tijd werd het belang van zetels voor de veiligheid benadrukt: “Vooral in de bochten voelt men echt hoe deze zetels de juiste vorm hebben, en hoeveel steun ze bieden. Het resultaat is een aangenaam en veilig rijgevoel dat men nooit meer wilt missen.”

In 1968 ging de Opel GT in serieproductie. Dit legendarische model sprankelde met zijn gedurfde sportieve styling – zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Passagiers zaten comfortabel in zetels met een sportieve vorm. Verlengde zitkussens en een aanzienlijk verbeterd schoudergedeelte lieten de richting van de ontwikkeling zien. Vanaf het einde van de jaren 1960 heeft Opel geleidelijk aan verschillende modellen uitgerust met optionele hoofdsteunen – zoals de Kadett B, Rekord C, Commodore A en Olympia A. De volgende belangrijke stap in de ontwikkeling kwam er in 1978: in lijn met het credo "Comfort is een functie van de technologie” introduceerde Opel de in de hoogte verstelbare zetel in verschillende uitvoeringen van de Monza A en Senator A. De beschrijving van de verstelmogelijkheden in de Opel-brochure luidde als volgt: “Om elke bestuurder – ongeacht grootte of omvang – een optimale persoonlijke zitpositie en een optimaal zicht te garanderen, kan de bestuurderszetel naadloos worden verschoven, de rugleuning worden gekanteld (...) en in de Senator CD kan zelfs de zithoogte worden aangepast.”

Flexibiliteit opnieuw gedefinieerd: Flex7-zitsysteem in Opel Zafira

In de jaren 1990 waren de zetels in de Opel Omega B optioneel elektrisch verstelbaar. De versterkte rugleuningen achterin en de zijairbags speelden een belangrijke rol in de passieve veiligheid. Voor de eerste keer werden uitgebreide crashtests met een lading uitgevoerd. Afhankelijk van de uitvoering waren alle drie de achterste zetels uitgerust met een driepuntsgordel en hoofdsteun.

Opel presenteerde in 1999 een wereldwijde innovatie met de introductie van de compacte monovolume Zafira met het Flex7-zitsysteem aan boord. Voor het eerst kon een compacte personenwagen met zeven zitplaatsen in een mum van tijd worden omgebouwd tot een tweezitter met een grote laadruimte – zonder de zetels te hoeven te verwijderen en ze moeizaam buiten het voertuig te moeten opbergen. Dankzij een uitgekiend mechanisme konden beide afzonderlijke zetels op de derde rij gelijk met de koffervloer weggeklapt worden. Daarna konden de zitkussens en rugleuningen van de tweede rij worden opgeklapt, tegen de voorste zetels aan worden geduwd en daar worden vastgezet. Daarmee werd de gezinswagen voor zeven in een transportwagen met een volume tot 1700 liter getransformeerd  (volgens de normen van de VDA – vereniging van de Duitse auto-industrie). Met dit concept heeft Opel de flexibiliteit naar een hoger niveau getild en verder ontwikkeld, tot aan het loungesysteem met in de breedte verstelbare buitenste zetels op de middelste rij in de Zafira Tourer.

Goed voor de rug: ergonomische zetels met AGR-label uit 2003

Ontspannen reizen verhoogt niet alleen het welbehagen en de veiligheid van de passagiers, het is ook een belangrijke gezondheidsfactor. De "juiste” zetel is niet alleen comfortabel, maar ondersteunt ook de rug van de inzittende. Opel heeft een voortrekkers­rol onder volumefabrikanten op dit gebied. Het bedrijf was de eerste autofabrikant die in 2003 rugvriendelijke stoelen in de middenklasse aanbood, met het eerste AGR-keurmerk, voor de Opel Signum. Experts op het gebied van gezond zitten onderscheidden de 18‑voudig elektrisch verstelbare, multi-contour bestuurderszetel in de Opel Vectra en Opel Signum met hun keurmerk.

Vanaf dat moment bleef de ergonomisch superieure zetel op een succesvolle koers. In 2008 behaalden de standaard comfortzetels van de Opel Insignia een perfecte score met hun rijkelijke verstelmogelijkheden: 65 mm (elektrisch) in de hoogte en 270 mm voor- of achteruit. De premiumbestuurderszetel kreeg de AGR-goedkeuring. In 2012 kreeg de Opel Meriva als eerste serieproductieauto het felbegeerde AGR-keurmerk voor zijn ergonomische totaalconcept: FlexDoors met een openingshoek van 84 graden, FlexSpace-systeem, AGR-gecertificeerde ergonomische zetels en de FlexFix-fietsendrager.

Opel maakte de bijzonder rugvriendelijke stoelen ook beschikbaar in de compacte klasse. Voor het eerst waren de ergonomische premiumzetels met AGR-keurmerk in de in 2015 geïntroduceerde Astra-generatie niet alleen in de hoogte verstelbaar, verschuifbaar en kantelbaar (inclusief verstelbare zijsteunen), maar ook optioneel verkrijgbaar met andere comfortfuncties zoals massage, ventilatie en een geheugenfunctie. Naast de huidige Astra- en Insignia-varianten kunnen de bestuurder en de passagier vooraan in de Opel Grandland X top-SUV ook uitkijken naar toonaangevend zitcomfort. Zij zijn echter niet de enigen. Alle drie de modellen zijn ook voorzien van zitcomfort op de tweede rij, met optionele zetelverwarming voor beide voorste zetels en voor de buitenste achterzetels.

De prestatiegerichte sportzetel die Opel heeft ontwikkeld voor de Insignia GSi is de nieuwe maatstaf voor sportieve ergonomie. De AGR-gecertificeerde, hoogperformante sportzetels van Opel combineren uitstekende laterale ondersteuning met uitstekend comfort bij lange afstanden, en bieden alle comfortfuncties uit de Insignia-lijn. De gehele zetel in de GSi is bovendien uitgerust met ventilatie, verwarming, een massagefunctie (bestuurdersstoel) en verstelbare zijsteunen. Deze kenmerken worden aangevuld door de hoge rugleuning met geïntegreerde hoofdsteun. De zetel, die eruitziet als een elegante koningscobra die klaar is voor de aanval, kan elektrisch worden verschoven en in de hoogte worden versteld, en zowel het kussen als de rugleuning kunnen worden gekanteld. Ook de luchtkussens van de lendensteun in vier richtingen en de instelbare zijsteunen worden elektrisch geactiveerd. De hoofperformante zetel, die Opel-experts speciaal hebben ontwikkeld om gezond te zitten, is uniek in zijn combinatie van sportieve laterale ondersteuning en comfortfuncties.

 

Contact :

RonDubois
Opel Belgium Communications
Tel : +32 (0)3 450 63 64
Mobile :
ron.dubois@stellantis.com

Andere inhoud

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

SCHRIJF U NU IN