Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stellantis Communications en blijf op de hoogte van het nieuws

26 sep. 2018

Opel demonstreert sterk geautomatiseerd coöperatief rijden

Opel demonstreert sterk geautomatiseerd coöperatief rijden

Finale voorstelling van het Duitse onderzoeksproject Ko-HAF in Opel Test Center

 

Opel demonstreerde met succes een toekomst die aanstuurt op minder verkeers­ongevallen en meer vrijheid voor bestuurders om te lezen, schrijven of verpozen, omdat ze niet langer hun wagen doorlopend onder controle dienen te houden. De autoproducent maakt deel uit van Ko-HAF – “Kooperatives hochautomatisiertes Fahren” – een Duits project dat onderzoek voert naar sterk geautomatiseerd coöperatief rijden en dat opgestart werd in juni 2015. Het Opel Insignia-prototype toonde de functionaliteiten van sterk geautomatiseerd coöperatief rijden tijdens de presentatie van de finale resultaten van Ko‑HAF, die voorgesteld werden in het Opel Test Center in Rodgau-Dudenhofen..

Sterk geautomatiseerde coöperatieve rijsystemen hoeven niet continu onder toezicht te staan van de bestuurders. Die kunnen zich op andere taken richten, maar wanneer het systeem hen daarom vraagt, moeten ze de controle over het voertuig kunnen overnemen binnen een bepaalde tijdsperiode. Het voertuig moet daarom in staat zijn verder te ‘zien’ dan mogelijk is met de eigen sensoren. Bij Ko-HAF sturen voertuigen informatie over hun huidige wegomgeving, bijvoorbeeld over wegenwerken, files en ongevallen, naar een Safety Server. Die server verzamelt en verwerkt alle informatie met gedetailleerde kaarten als resultaat. Die zijn beschikbaar voor de voertuigen wanneer ze erom vragen en vormen een soort kunstmatige horizon die een erg gedetailleerde vooruitblik biedt op de weg voor het voertuig.

Binnen Ko-HAF focuste Opel op de gedigitaliseerde kaarten en de processen om de auto los te koppelen van de automatisering, en zo de controle terug in handen van de bestuurder te geven. De ingenieurs uit Rüsselsheim bedachten de structuur, interfaces en protocollen van de Safety Server, die in het project getest werden.

Ook de ontwikkeling van een zelflokalisatiemethode voor het voertuig stond centraal. Opel ontwierp algoritmes voor visuele kaarten en lokalisatie, die gecombineerd worden met informatie van back-end- en navigatiekaarten, boordsensoren en het wereldwijde satellietnavigatiesysteem (GNSS, Global Navigation Satellite System). De lokalisatie­methode werd gevalideerd in de Opel Insignia-testwagen in het Opel Test Center en op de Ko-HAF-testroute op de snelwegen rond Frankfurt am Main.

Het tweede aandachtspunt van Opel betrof de handelingen van de bestuurder, de zogenaamde niet-rijtaken. De ingenieurs van het bedrijf ontwikkelden software en een sensorsysteem die de handelingen van de bestuurder detecteren en classificeren terwijl de auto automatisch rijdt.

 

 

Contact :

RonDubois
Opel Belgium Communications
Tel : +32 (0)3 450 63 64
Mobile :
ron.dubois@stellantis.com

Andere inhoud

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

SCHRIJF U NU IN