Media Website

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stellantis Communications en blijf op de hoogte van het nieuws

08 okt. 2020

Opel Corsa-e Rally: Safety First

Opel Corsa-e Rally: Safety First
  • Opel en DMSB ontwikkelen nieuw veiligheidsconcept voor de ADAC Opel e-Rally Cup
  • Pionier in de ontwikkeling van veiligheidsnormen voor elektrische rallyauto's
  • Concept omvat zowel het gebruik van voertuigen als het trainen van teams en rally marshals

 

Rüsselsheim. Als eerste autofabrikant ter wereld ontwikkelt Opel momenteel een volledig elektrische rallyauto voor gebruik in een nationaal kampioenschap. Een van de belangrijkste aandachtsgebieden van de ADAC Opel e-Rally Cup is veiligheid. De ontwikkeling van de Corsa-e Rally is een baanbrekende prestatie. Omdat niemand ooit eerder een elektrische rally-cup heeft georganiseerd, moeten de bijbehorende regels en voorschriften parallel met de wedstrijdauto worden ontwikkeld. Opel en ADAC, organisator van de wedstrijden, werken hierbij nauw samen met de Deutscher Motor Sport Bund - DMSB (Duitse motorsportfederatie).

“Veiligheid komt altijd op de eerste plaats bij Opel”, benadrukt Opel Managing Director Engineering Marcus Lott. “Enerzijds streven onze ingenieurs naar de grootst mogelijke rijdynamiek en rijplezier voor onze klanten - zowel op de weg als op de rallyetappes. Aan de andere kant ligt de totale focus op operationele veiligheid. Dus ook in dit opzicht kunnen klanten, organisatoren en fans op ons rekenen in de ADAC Opel e-Rally Cup. We kijken allemaal uit naar spannende en veilige rally's in het komende seizoen. "

De Corsa-e Rally is gebaseerd op het productiemodel. Dit maakt het uitdagende werk van de Opel Motorsport ingenieurs veel gemakkelijker. De Corsa-e voldoet immers al aan de zeer hoge Europese normen voor goedkeuring van typegoedgekeurde voertuigen. Bijkomende race specifieke reglementen opgesteld door de FIA ​​en de DMSB dienen om de veiligheid verder te verbeteren.

Aan de onderkant van de Corsa-e Rally beschermt hoogwaardig staal de 18 batterijmodules, die op hun beurt in een batterijbehuizing zijn geïnstalleerd. Daarnaast heeft de auto een tweedelige beschermplaat van vijf millimeter dik aluminium.

Bovendien voldoet de Corsa-e Rally, net als zijn tegenhanger in serieproductie, aan de UN ECE R100.02. Hierin zijn de voorwaarden vastgelegd voor de goedkeuring van voertuigen met betrekking tot de speciale eisen voor de elektrische aandrijflijn van voertuigen en hun accu's. Dit omvat bijvoorbeeld de minimale isolatieweerstand van hoogspanningscomponenten en -leidingen en brandbeveiliging. De aandrijfbatterijen moeten ook volledig voldoen aan deze verordening op het gebied van mechanische integriteit, trillingen, thermische schokken, mechanische impact, brandwerendheid, bescherming tegen overlading, bescherming tegen overontlading, bescherming tegen oververhitting en externe kortsluiting bescherming.

Het vereiste brandblussysteem is Lifeline Zero 360. Het werkt met een elektrisch isolerend blusmiddel, waardoor het brandrisico bij een elektrisch aangedreven auto zonder brandstof aan boord doorgaans veel lager is dan bij een conventioneel voertuig met verbrandingsmotor.

Nauwgezette monitoring van het hoogspanningssysteem

Permanente controle van het hoogspanningssysteem is ook belangrijk voor de veilige werking van een elektrische rallyauto. Verschillende fouten vragen om verschillende maatregelen. In het geval van een isolatiefout zorgt een geavanceerd sensorsysteem ervoor dat de displays van het Master Alarm Indicator System onmiddellijk een fout melden in het HV-systeem, dat tot 434 volt werkt. Het systeem is dan handmatig uit te schakelen binnen en buiten de cockpit. Desondanks wordt het HV-systeem bij grote vertraging, zoals een ongeval, binnen minder dan een seconde volledig uitgeschakeld. De Master Alarm Indicator geeft door middel van lichtsignalen continu informatie over de actuele status van het hoogspanningssysteem.

Uitgebreide training voor veiligheidspersoneel

De Deutscher Motor Sport Bund is ervoor verantwoordelijk dat tijdens een evenement te allen tijde aan de strikte veiligheidsvoorschriften kan worden voldaan. Enerzijds betreft het de technische specificatie van de wagen, waarvan de kerngegevens geregeld zijn in bijlage J van de International Sporting Code. Aangezien deze formuleringen echter zeer uitgebreid en zeer specifiek zijn, ontwikkelt de DMSB momenteel in samenwerking met Opel en TÜV Thuringia een veiligheidsconcept dat in de praktijk beantwoordt aan de behoeften van zowel experts als gebruikers.

Een van de belangrijkste taken voor de DMSB is het opleiden van de rally marshals, van de marshals op de klassementsproeven tot het personeel van het Service Park. Voor alle personen die bepaalde taken aan of met een elektrische wedstrijdauto moeten uitvoeren, zijn verschillende veiligheidscertificaten vereist, die gecategoriseerd zijn volgens de kleuren blauw-groen, geel-oranje-rood. Alleen diegenen die gecertificeerd zijn in de categorie rood mogen werkzaamheden uitvoeren aan het hoogspanningssysteem van de Opel Corsa-e Rally of een andere elektrische rallywagen.

Het nieuw ontwikkelde veiligheidsconcept voor de ADAC Opel e-Rally Cup dekt alle relevante gebieden voor het gebruik van elektrische rallyvoertuigen. Het omvat de technische specificaties, de training van teams en rally marshals, evenals informatie voor toeschouwers op de klassementsproeven en in het Service Park.

"De DMSB is verantwoordelijk voor het zorgvuldig controleren van de naleving van technische en sportieve voorschriften, waaronder veiligheidsrichtlijnen", zegt DMSB Sports Director Michael Günther. “Het is onze taak om een ​​concept voor elektrisch aangedreven rallyrijden te ontwikkelen om de veiligheid van alle deelnemers te garanderen en spannende rally's mogelijk te maken. In de eerste stap omvat dit ook het identificeren en wegwerken van mogelijke kennislacunes bij alle deelnemers.”

 

Contact :

Wim Verloy
Communications Manager
Tel : +32 (0)2 404 14 08
Mobile : +32 (0) 495 38 90 33
wim.verloy@stellantis.com

Andere inhoud