Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stellantis Communications en blijf op de hoogte van het nieuws

04 nov. 2020

Electrificerend: nieuwe Opel Corsa-e wint 'Golden Steering Wheel 2020'

Beste kleine auto: de volledig elektrische Corsa-e verslaat de sterke concurrentie Winnaar in zijn serie: Corsa nu al "Best Buy Car of Europe" en "Company Car of the Year" Lange traditie: de Corsa-e is Opel’s 18e winnaar van het "Gouden Stuurwiel"

Electrificerend: nieuwe Opel Corsa-e wint 'Golden Steering Wheel 2020'
  • Beste kleine auto: de volledig elektrische Corsa-e verslaat de sterke concurrentie
  • Winnaar in zijn serie: Corsa nu al "Best Buy Car of Europe" en "Company Car of the Year"
  • Lange traditie: de Corsa-e is Opel’s 18e winnaar van het "Gouden Stuurwiel"

 

Rüsselsheim/Berlijn. De nieuwe Opel Corsa zet zijn winning mood voort en heeft nu één van de belangrijkste onderscheidingen in de Duitse auto-industrie opgeëist: het "Gouden Stuurwiel 2020". De volledig elektrische Corsa-e ontving de onderscheiding vandaag. De Corsa-e versloeg zijn sterke rivalen om zo de eerste prijs te pakken in de categorie kleine auto's. De bestverkochte kleine auto van Duitsland is dus net zo opwindend voor de experts en lezers van Auto Bild en Bild am Sonntag als voor de klanten.

“Opel is elektrisch”, zegt Michael Lohscheller, CEO van Opel, “en onze nieuwe Opel Corsa-e is het beste bewijs. Het laat zien dat een elektrische auto tegenwoordig niet alleen dynamisch en praktisch kan zijn, maar ook voor iedereen betaalbaar. We zijn trots op de manier waarop de Corsa-e iedereen overtuigt: onze klanten, de lezers van Auto Bild en Bild am Sonntag, maar ook de deskundige jury. "

Zoals gewoonlijk moesten de winnaars twee hindernissen nemen op weg naar de overwinning. Ten eerste kozen de lezers van Auto Bild en Bild am Sonntag hun drie favorieten in elke categorie voor de finale. Een jury van journalisten, coureurs en auto-experts testten vervolgens elke finalist op het DEKRA-Lausitzring-circuit aan de hand van criteria op basis van de Auto Bild-testmethode. Met een totaal van 3.218 punten overwon de nieuwe Opel Corsa-e uiteindelijk de sterke concurrentie van de 'kleine auto' van de Hyundai i20 op de tweede plaats en de VW e-Up op de derde plaats, met een voorsprong van respectievelijk 141 en 431 punten.

Opel Corsa-e: elektrische mobiliteit in zijn mooiste vorm

Met 100 kW (136 pk) en 260 Nm koppel vanaf de eerste druk op het gaspedaal, biedt de Corsa-e ultramoderne elektrische mobiliteit. Met een actieradius tot 337 km volgens de WLTP-cyclus is de wendbare vijfzitter geschikt voor dagelijks gebruik. Met 100 kW gelijkstroom kan de batterij van 50 kWh in 30 minuten snel worden opgeladen tot 80 procent. De Corsa-e is klaar voor alle oplaadopties - via wallbox, snelladen of kabel voor een huishoudelijk stopcontact.

Het instapmodel Corsa-e biedt al automatische klimaatregeling met afstandsbediening, elektrische parkeerrem en keyless start, de Apple CarPlay en Android Auto compatibele multimedia-radio met 7-inch kleurentouchscreen, OpelConnect Services en een digitale cockpit. Systemen zoals Forward Collision Alert met automatische noodstop en voetgangersdetectie, Lane Keep Assist, verkeersbordherkenning en intelligente cruise control zijn ook zonder extra kosten inbegrepen.

Huidige generatie Corsa: best verkochte kleine auto

Het 'Gouden Stuurwiel' neemt nu een prominente plaats in in de prijzenkast van de nieuwe Corsa. De AUTOBEST-jury riep de best verkochte kleine auto al uit tot "Best Buy Car of Europe 2020". In Duitsland won de Corsa de compacte categorie "Bedrijfswagen van het jaar". Auto Bild en Computer Bild reikten ook al eerder de “Connected Car Award 2019” uit aan het nieuwe Opel model. De Corsa-e is Opel’s 18e winnaar van het 'Gouden Stuurwiel', waarmee een lange traditie wordt voortgezet.

“Golden Steering Wheel”

Model

1978

Opel Senator A

1979

Opel Kadett D

1981

Opel Ascona C

1982

Opel Corsa A

1984

Opel Kadett E

1987

Opel Senator B

1990

Opel Calibra

1994

Opel Omega B

1995

Opel Vectra B

1999

Opel Zafira A

2002

Opel Vectra C

2005

Opel Zafira B

2009

Opel Astra J

2010

Opel Meriva B

2012

Opel Zafira Tourer

2015

Opel Astra K

2017

Opel Ampera-e

2020

Opel Corsa-e

 

1978 - Opel Senator A: het eerste "gouden stuurwiel"

In 1978 won het merk met de Blitz zijn eerste "Gouden Stuurwiel" met de Opel Senator. De Senator, die in september 1977 op de IAA werd gepresenteerd, was de opvolger van de legendarische Kapitän-, Admiral- en Diplomat-modellen en was het vlaggenschip van Opel tot hij in 1993 zijn laatste buiging maakte. De Senator uit 1978 was verkrijgbaar met drie verschillende motoren - een 2,8-liter motor met 103 kW / 140 pk, een 3,0-liter-motor met 110 kW / 150 pk en de 3.0-liter-topmotor met 132 kW / 180 pk.

1979 - Opel Kadett D: het bekroonde ruimtewonder

Een jaar later stond Opel weer bovenaan het podium. De Kadett D uit 1979 was de allereerste Opel uit de compacte klasse met voorwielaandrijving en leverde het tweede ‘Gouden Stuurwiel’ op. Dankzij de dwars geplaatste motoren en een ontbrekende flexibele aandrijfas, bood hij de passagiers ondanks compacte afmetingen voldoende ruimte en was hij 126 mm korter dan zijn voorganger. Daarnaast zag de Kadett de introductie van nieuwe motoren met een bovenliggende nokkenas. De viercilinder 1,3-liter OHC-motor genereerde 44 kW / 60 pk of 55 kW / 75 pk. Naast de ruime stationcar met een laadvolume tot 1.425 liter, bood Opel twee verschillende fastback-versies aan. In januari 1983 volgde de sportieve Kadett GTE, met een topsnelheid van 187 km / u en voorzien van een 1,8 liter viercilindermotor die 115 pk ontwikkelde.

1981 - Opel Ascona C: goede dingen komen in drievoud

In 1981 was het de beurt aan de Opel Ascona C om de award voor de in Rüsselsheim gevestigde autofabrikant naar huis te brengen. Het was de eerste middenklasse-auto van Opel met voorwielaandrijving en was verkrijgbaar als sedan en stationwagen. Het aandrijflijngamma voor de Ascona C bestond uit benzinemotoren van 1,3 tot 1,6 liter en een 1,6-liter dieselmotor.

1982 - Opel Corsa A: kleine auto, enorme impact

Slechts 12 maanden later, in 1982, won een gloednieuw Opel model de 'Golden Steering Wheel'-prijzen stormenderhand - de Corsa A. Opels allereerste kleine auto had compacte  proporties binnen een korte lengte van slechts 3,62 meter. Hij had gedurfde, uitlopende wielkasten als een rallyauto en een uitzonderlijk lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,36, wat mogelijk recordbrekend was voor zijn klasse. Het hoogtepunt was de 72 kW / 98 pk sterke Corsa GSi. Het tweedeurs hatch- en notchback-assortiment werd in 1985 uitgebreid met de toevoeging van het populaire vijfdeursmodel. De Corsa A werd een veelgeprezen bestseller met 3,1 miljoen gebouwde exemplaren.

1984 - Opel Kadett E: nog een winnaar in de compacte klasse

Vijf jaar na het winnen van het "Gouden Stuurwiel" voor de eerste keer, pakte de Kadett opnieuw pole position met zijn nieuwe generatie gelanceerd in 1984. De tweede voorwielaangedreven Kadett, gebouwd van 1984 tot 1991, was een absolute winnaar en won ook de onderscheiding "Auto van het jaar" uit 1984. Bovendien wordt de Kadett beoordeeld als kampioen in aerodynamica. De sportieve GSi, met een Cw van 0,30, deed de kenners versteld staan en zelfs de normale sedan haalde een sensationele waarde van 0,32. In totaal werd de kampioen aerodynamica 3,78 miljoen keer verkocht.

1987 - Opel Senator B: stil als de nacht

Ook de Opel Senator B wist het succes van zijn voorganger te herhalen. Gebaseerd op de achterwielaangedreven Opel Omega, kwam het nieuwe vlaggenschip voornamelijk met zescilindermotoren, met de vlotte 3-liter lijnmotor met 115 kW / 156 pk. Je zou een munt op zijn rand in het motorcompartiment kunnen leggen en de munt zou er niet af vallen als de motor liep. Later werd een 4-kleppenversie van de 6-cilindermotor met een Dual-Ram variabel inlaatsysteem en stevige 150 kW / 204 pk geïntroduceerd.

1990 - Opel Calibra: de atleet schitterde

Een echte kampioen won in 1990 het “Gouden Stuurwiel”: een adembenemende coupé met een recordbrekende luchtweerstandscoëfficiënt van 0,26! De Calibra was leverbaar met krachtige motoren van 85 kW / 115 pk tot 150 kW / 204 pk. De Opel Calibra Turbo met vierwielaandrijving en acceleratie van 0 naar 100 km / u in slechts 6,8 seconden was de kers op de taart. Een V6-motor met 125 kW / 170 pk maakte het aanbod compleet. In de autosport won een Calibra V6 de toerwagentitel in 1996 in de ITC.

1994 - Opel Omega B: de grote auto wint goud

De tweede editie van de Omega maakte een bijzondere indruk op de jury. Het dynamische ontwerp, de grote hoeveelheid ruimte en de nieuwe V6-motoren met lichtmetalen cilinderkoppen en tot 155 kW / 210 pk maakten indruk op de experts. De nieuwe airbagsystemen zorgden voor een hoog veiligheidsniveau voor alle inzittenden. De stationwagenversie beschikte over een oneindig laadvermogen, waardoor het de ideale auto was voor gezinnen en zelfstandigen, terwijl de versie met notchback werd beoordeeld als een representatieve zakelijke sedan.

1995 - Opel Vectra B: Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand

Het meest in het oog springende kenmerk van de Opel Vectra waren de aerodynamisch gevormde buitenspiegels die een harmonieus geheel vormden met de voorkant van de auto - een kenmerk dat de jury van het 'Gouden Stuurwiel' gewoonweg niet kon weerstaan. De Vectra won ook dankzij zijn nieuwe en efficiënte benzinemotoren van 1,6 tot 2,6 liter met vermogens tussen 55 kW / 75 pk en 125 kW / 170 pk. Elders vierden de dieselmotoren met directe injectie met een cilinderinhoud van 1,7 tot 2,2 liter met een voorbeeldig verbruik hun debuut.

1999 - Opel Zafira A: de kunstenaar met zeven zitplaatsen

Wie heeft het uitgevonden? Opel! Ja, de compacte bestelwagen die in een handomdraai (in slechts 15 seconden!) van een complete zevenzitter in een transportwagen met een indrukwekkend maximaal laadvolume (max. 1.700 liter) kan worden veranderd zonder één enkele stoel te verwijderen, is een geesteskind uit Rüsselsheim. De formule heet Flex7 en het hielp de Zafira in 1999 het "Gouden Stuurwiel" te winnen. Dankzij het ingenieuze concept verdwijnen de stoelen indien nodig in de voertuigvloer. Het flexibele ruimtewonder overtuigt ook door compacte afmetingen en uitstekende rijdynamiek.

2002 - Opel Vectra C: de meester elektricien

De derde generatie Vectra verdedigde met succes de titel van zijn voorganger door opnieuw goud te winnen. De nieuwe auto uit de middenklasse betrad het elektronische tijdperk, verbond zijn systemen via een CAN-bus (Controller Area Network) in plaats van via een kabelboom, en werd geleverd met elektrohydraulische stuurbekrachtiging. Het vermogen van de benzine- en dieselmotoren varieerde van 74 kW / 100 pk tot 206 kW / 280 pk met een cilinderinhoud van 1,6 tot 3,2 liter. In 2004 voorzag Opel de Vectra ook van het actieve IDS Plus-onderstel met Continuous Damping Control (CDC), dat ervoor zorgde dat de dempers zich aanpassen aan de heersende rijsituatie.

2005 - Opel Zafira B: het gouden dozijn completeren

De tweede generatie Zafira zette de norm met een verdere ontwikkeling van het Flex7-zitsysteem en won opnieuw het "Gouden Stuurwiel". Bovendien werd hij ook beschouwd als de snelste bestelwagen ter wereld toen de OPC-versie met 177 kW / 240 pk een ronde op de Nürburgring Nordschleife in 8:54:38 minuten aflegde. 240 krachtige paarden onder de motorkap en een uitstekende chassisafsteling hielpen deze recordtijd te bereiken.

2009 - Opel Astra J: het compacte designerstuk

In 2009 trad de Astra J, een waar designstuk, in de voetsporen van het Kadett D ruimtewonder en de Kadett E aerodynamica-kampioen, waarmee Opels derde titel in de compacte klasse "Gouden Stuurwiel" werd behaald. De Astra volgde Opel’s nieuwe ontwerpfilosofie ‘Sculptuurkunst gecombineerd met Duitse precisie’. Bovendien werd de Astra J geleverd met moderne assistentiesystemen zoals het Opel Eye en het AFL + -koplampsysteem dat om de hoeken kon schijnen. De adaptieve FlexRide-technologie hielp hem zich aan te passen aan de heersende rijsituatie en de inzittenden op de voorstoelen konden genieten van de rit in AGR-gecertificeerde (Campaign for Healthier Backs) stoelen.

2010 - Opel Meriva B: zo slim, zo compact, zo goudkleurig

Het kleine broertje van de Zafira haalde goud binnen in 2012 met de Meriva B die de expertise van Opel onderstreepte. De jury was overtuigd door het veelzijdige FlexSpace-zitsysteem achterin en het innovatieve achterdeursysteem met scharnieren achteraan. De FlexDoors boden gemakkelijke toegang tot de kinderzitjes achterin en zorgden voor comfortabel in- en uitstappen voor lange passagiers. Het motorenportfolio bood voldoende vermogen en verminderde het verbruik dankzij downsizing en turbocompressie. De vermogens varieerden van 55 kW / 75 pk tot 103 kW / 140 pk.

2012 - Opel Zafira Tourer: De lounge op wielen

De Zafira werd vergezeld door een premium partner in de Zafira Tourer en won meteen weer een “Gouden Stuurwiel”. Naast het flexibele interieur maakt de nieuwe ster indruk met loungecomfort, panoramisch glazen schuifdak en innovaties zoals op radar gebaseerde snelheidsregeling en nadrukkelijke Forward Collision Alert.

2015 - Opel Astra K: de kwantumsprong

En de winnaar is: de huidige generatie Astra is gebaseerd op een volledig nieuwe lichtgewicht voertuigarchitectuur, wordt exclusief aangedreven door ultramoderne motoren en maakt uitstekende connectiviteit mogelijk via smartphone-integratie en de persoonlijke connectiviteits- en serviceassistent OnStar. De Astra zet ook Opel’s traditie voort om voorzieningen te introduceren die voorheen alleen uit hogere segmenten bekend waren in het compacte segment. Dit alles resulteerde in het “Gouden Stuurwiel” van 2015.

2017 - Opel Ampera-e: de kampioen in elektrische actieradius

De Opel Ampera-e laat de concurrentie achter zich met zijn sportwagenachtige acceleratie en de veruit langste elektrische actieradius in zijn segment. Met één enkele lading van de 60 kWh lithium-ionbatterij wordt een afstand tot 520 kilometer gemeten in overeenstemming met de New European Driving Cycle (NEDC). En de Opel Ampera-e maakt ook indruk wanneer hij wordt getest op basis van het snelheidsprofiel dat is gedefinieerd in de WLTP-rijcyclus (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure): op basis van deze ontwikkelingstest schatten de ingenieurs een gecombineerd WLTP-bereik in. van 380 kilometer. De Ampera-e accelereert in slechts 3,2 seconden van 0 naar 50 km / u. Bovendien biedt de 4,16 meter lange Ampera-e ook veel ruimte voor maximaal vijf passagiers plus een bagageruimte van 381 liter (1.274 liter als de stoelen zijn neergeklapt) - een mix dat zijn gewicht in goud waard is.

2020 - Opel Corsa-e: geëlektrificeerde bestseller

Met de zesde generatie van de Corsa is de best verkochte kleine auto elektrisch geworden. Dankzij de 50kWh-accu kan de Corsa-e tot 337 kilometer afleggen met één lading (volgens de WLTP-cyclus) en is hij dus geschikt voor dagelijks gebruik. Er is plaats voor maximaal vijf inzittenden en de instapversie beschikt al over tal van hoogtechnologische assistentiesystemen. En dat allemaal voor een scherpe prijs. Opel maakt elektrische mobiliteit betaalbaar!

 

 

Contact :

 

 

 

Wim Verloy
Communications Manager
Tel : +32 (0)2 404 14 08
Mobile : +32 (0) 495 38 90 33
wim.verloy@stellantis.com

 

 

Andere inhoud

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

SCHRIJF U NU IN