Media Website

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stellantis Communications en blijf op de hoogte van het nieuws

04 mei 2020

Dagelijkse leveringen hebben een traditie van 120 jaar bij Opel

Dagelijkse leveringen hebben een traditie van 120 jaar bij Opel

De geschiedenis van Opel transporters

  • Automobielproductie sinds 1899 op "System Lutzmann" gebaseerd
  • "Wirtschaftswunder": Opel ‘snelleverende’ voertuigen ondersteunden de economische boost
  • Krachtig wagenpark: Opel Combo, Vivaro en Movano zorgen ervoor dat de rekken gevuld worden

 

Rüsselsheim. Supermarkten, kruideniers, particulieren, … worden dagelijks beleverd. Technici gaan op pad om machines te repareren en te installeren. De lichte bedrijfsvoertuigen van Opel passen bij hen en vervoeren mensen, reserveonderdelen of dringend noodzakelijke goederen. De Opel Combo, Opel Vivaro en Opel Movano behoren tot een lange, succesvolle traditie van lichte bedrijfsvoertuigen van Opel. Opel bestelwagens voor snelle leveringen, bestelwagens met verhoogd dak van de jaren 80 en de succesvolle Opel transporters van vandaag - tot zelfs de binnenkort beschikbare volledig elektrische Opel Vivaro-e - blijven tot op de dag van vandaag legendarisch. De Opel reputatie als professionele partner voor transport- en courierbedrijven, begon 121 jaar geleden in Rüsselsheim met de "Patentwagen".

Deel 1: De pioniersjaren: de ‘Koloss’ van Rüsselsheim

Transportwagens, bedrijfswagens, bestelwagens: het zijn allemaal nieuwe termen voor een nieuw tijdperk. Met de komst van de automobiel op het einde van de 19e eeuw, focuste de ontwikkeling ook op de laadcapaciteit van de nieuwe voertuigen en de duurzaamheid van hun motoren. Plots diende bij het transporteren niet langer rekening gehouden te worden met het welzijn en de spierkracht van paarden. De eerste eigenaars van een automobiel kochten geen hooi meer bij de voederhandelaar, maar benzine in de apotheek. Het tankstation was immers nog lang niet uitgevonden toen de gebroeders Opel in 1899 in Rüsselsheim de eerste motorvoertuigen bouwden. Dat eerste jaar vormde de “Opel Patent Motorwagen System Lutzmann” al meteen de basis voor een “reusachtige motorvrachtwagen, die de plaatselijke onderneming Adam Opel bouwde voor een grote wijnhandel”. Dit citaat uit de plaatselijke krant Main-Spitze op 2 juli 1899 is het bewijs van Opels eerste bestelwagen. Wat toen een ‘reusachtige vrachtwagen’ was, zou nu een erg lichte bedrijfswagen zijn, in vergelijking met de huidige 40-tonners. De eerste foto van een LCV van Opel dateert uit 1901. Er staat een Lutzmann op in een versie als bagage­wagen met gesloten carrosserie, die een vermogen van 5 pk leverde en een snelheid van ongeveer 20 km/u haalde.

Moderne tijden: rijtuigen worden vrachtwagens

De eerste vrachtvoertuigen werden al snel vervangen door praktische bestelwagens: met de ‘System Darracq’ uit 1902 koos Opel reeds voor een voertuigbouw met motor vooraan, versnellingsbak, schroefas en achterwielaandrijving, zoals ook vandaag nog gebruikt wordt. Het zou tot de jaren 1920 de basis zijn voor gesloten bestelwagens met opvallende reclame. Dat waren doorgaans unieke exemplaren, gebouwd naar wens van de klant. In 1924 begon Opel als eerste Duitse fabrikant te produceren op een assemblagelijn. Kenmerkend voor die moderne tijden waren de 4 PS-modellen uit Rüsselsheim. Tussen mei 1924 en juni 1931 werden in totaal 119.484 exemplaren van de legendarische ‘Laubfrosch’ (Boomkikker) geproduceerd. De eerste echte lichte bedrijfswagen naar moderne normen was misschien wel de Opel ‘Dienstwagen’ uit 1931. De gesloten bestelwagen met een laadcapaciteit van 500 kilogram werd een enorm succes in zijn klasse, met een marktaandeel van 80 procent. Opel bouwde 22.000 exemplaren van de 23 pk sterke ‘Dienstwagen’. Het pronkstuk van de ontwikkelingen was de Opel Blitz ‘Eintonner’ uit 1934, leverbaar als platformcabine of gesloten bestelwagen. Deze kleine Blitz was de instapper van de legendarische LCV-portfolio van Opel.

Deel 2: Het economische mirakel: tijd voor de Opel ‘Schnelllieferwagen’ (bestelwagen voor snelle leveringen)

Voor zakenmensen geldt de gulden regel dat men klanten zo snel mogelijk moet bedienen. Dat is precies wat de Opel Olympia mogelijk maakte in 1950 en de Olympia Rekord ‘Schnelllieferwagen’ vanaf 1953. Dankzij hun laadvermogen, betrouwbaarheid en comfortabele passagiersruimte, werden de bestelwagens voor snelle leveringen – samen met de Opel Blitz uit de jaren 1950 – ware hits in de autosector tijdens de economische opgang. Tegelijkertijd legde de Olympia Rekord de basis voor het succesverhaal van Opels variabele caravanmodellen (Car and Van). In de jaren 1950 waren de moderne, elegante lijnen van het volledig stalen koetswerk tegelijkertijd representatief, functioneel en ideaal als reclame. Ook de laadcapaciteit was indrukwekkend, met een laadvermogen van 515 kilogram.

In het begin van de jaren 1960 wierp de Opel Rekord P2 zich op als ideale partner voor ambachtslieden. “Snelle bestelwagen in nieuw gedaante – tot uw dienst”, zo luidde de belofte van de Rekord P2. En die kwam hij na met zijn grote laadruimte, lage bedrijfs­kosten en spreekwoordelijke betrouwbaarheid. In het repertoire van de P2 zaten twee krachtige, uiterst stevige motoren met een cilinderinhoud van 1,5 of 1,7 liter en respectievelijk 50 of 55 pk. Er was ook een halfautomatische drieversnellingsbak verkrijgbaar onder de naam ‘Olymat’. Tussen 1960 en 1963 rolden er in Rüsselsheim 32.026 bestelwagens voor snelle leveringen van de band.

De Opel Rekord C Caravan uit 1966 gaf uiteindelijk het startschot voor de grote hausse van breaks. Aan de buitenkant wist de Caravan te fascineren met zijn ‘colaflesvorm’ onder de ramen. Wat comfort betrof, zorgde de achterophanging met vijf ophangpunten voor een zeer aangenaam rijgedrag. De progressieve Rekord C was ook verkrijgbaar als zuivere bestelwagen.

Deel 3: Verhoog het dak: start van Combo-tijdperk in de jaren 1980

In de jaren 1980 zag Opel in dat een auto met een hoog dak maar compacte buiten­afmetingen ook ideaal was voor gezinnen en fans van het buitenleven: de Kadett Combo zag het licht in 1985. Het verschil tussen de eerste Combo en zijn bestelwagenvariant was een ongeveer 25 cm hogere laadruimte. De scheidingswand achter de zetels toont aan dat flexibiliteit reeds een topprioriteit was in de Kadett Combo, want klanten konden de wand uitrusten met een optioneel net of zelfs een deur, zodat ze de laadlengte tot aan de voorruit konden benutten.

In 1993 werd de Combo geïntroduceerd als een afzonderlijk model. Aan de voorkant zag de Combo B er vrijwel hetzelfde uit als de Corsa, maar de wielbasis was langer en hij had een hoog, doosvormig laadcompartiment met een volume van meer dan 3.100 liter.

Een echte ‘gezins-Combo’ werd gelanceerd in 2001, onder de naam Combo Tour. Deze variant van de Combo C had praktische opbergnetten, vakken in de deuren en elementen zoals ingebouwde bekerhouders. Opel ontwikkelde op basis van de Tour zelfs een sportief prototype voor racefans, namelijk de Combo ‘Eau Rouge’ met de GSi-motor van de Corsa. De naam verwijst naar de beroemde bochtencombinatie op het Belgische circuit van Spa-Francorchamps. Terwijl de ‘Eau Rouge’ een blikvanger was op het Autosalon van Parijs in 2002, zorgde de Combo Tramp vanaf 2005 voor offroad rijplezier met een carterbescherming en 20 millimeter meer bodemspeling.

Vanaf 2012 konden kopers van de Combo D voor het eerst kiezen tussen twee voertuig­lengtes. Initieel was de Combo verkrijgbaar als een vijfzitter met korte of lange wielbasis, met normaal of hoog dak, met standaard laterale schuifdeuren en met een achterklep als van een break of met dubbele achterdeuren.

Deel 4: alledaagse helden: Opel Combo, Vivaro en Movano

De vijfde generatie van de compacte, multifunctionele Opel Combo werd gelanceerd in 2018. De innovatieve nieuwkomer is verkrijgbaar als personenauto - Combo Life - en als lichte bedrijfsauto - Combo Cargo - in vele varianten. Beiden zijn verkrijgbaar als standaard M (4,40 meter) of XL lange versies (4,75 meter). De gezinswagen wordt geleverd als vijf- of zevenzitter met voldoende ruimte voor maar liefst 2.693 liter bagage. De gesloten bestelwagen biedt tot 4,4 m3 laadruimte, ruimte voor twee europallets en heeft een laadvermogen tot 1.000 kilogram. Deze buitengewone flexibiliteit wordt mogelijk gemaakt door de volledig nieuwe architectuur waarop de Combo Cargo is gebaseerd. Daarnaast zal de LCV-versie in de toekomst ook leverbaar zijn als crewcabine en met dakluik. Dankzij een nieuwe ontwikkelingsbenadering biedt de vijfde generatie Combo een ongeëvenaarde schat aan innovatieve technologieën en assistentiesystemen in zowel de personenauto- als de LCV-versie.

Derde generatie succesvolle bedrijfswagen - Opel Vivaro

Sinds 2001 heeft de Vivaro een sterke reputatie opgebouwd als vrachtvervoerder of kantoor op wielen, met ongeveer een miljoen eenheden die van de assemblagelijn rolden. Met afmetingen die zijn afgestemd op verschillende behoeften en talrijke innovatieve technologieën, kan de nieuwe Vivaro elke klus beter dan ooit tevoren uitvoeren. De Vivaro biedt een assortiment dat is afgestemd op de behoeften van de klant - een bestelwagen voor vrachtvervoer, een cabine voor maximaal zes inzittenden, een platformchassis en een combi uitvoering, plus - voor het eerst - drie in plaats van twee lengtes (4,60 meter, 4,95 m en 5,30 m). Met een maximale laadcapaciteit van 6,6 kubieke meter heeft de nieuwe Vivaro een laadvermogen tot 1400 kg - 200 kg hoger dan die van zijn voorganger. Hetzelfde geldt voor trekgewichten: de maximale aanhangerlast van 2.500 kg is een halve ton hoger dan voorheen. Alleen de hoogte is bescheiden, met de meeste varianten van ongeveer 1,90 m. De nieuwe Vivaro heeft daardoor toegang tot parkeerplaatsen in kelders of winkelcentra met lage daken, wat laden en lossen gemakkelijker maakt. Vanaf dit jaar komt er een volledig elektrische Vivaro-e voor emissievrije leveringen in steden. Afhankelijk van de batterij zijn autonomies tot 230 en 330 km mogelijk in de WLTP-testcyclus afhankelijk van de batterijkeuze.

Een voor allen: de Opel Movano kan bijna alles

De nieuwe Movano gesloten bestelwagen is verkrijgbaar in vier lengtes en drie hoogtes, met een maximaal brutogewicht van 4,5 ton en een laadvolume van 17 kubieke meter. Af fabriek worden in totaal 150 verschillende carrosserie- en ombouwvarianten aangeboden. Afhankelijk van de variant kan de Movano maximaal vijf europallets vervoeren. Dit betekent dat er voor bijna elke behoefte een Movano is. Talrijke rijhulpsystemen maken het rijden ontspannender en vooral veiliger. Optimaal zicht rondom wordt geboden door de Blind Spot Warnings en een "Rear Vision" camerasysteem. Dan is er het Navi 50 IntelliLink Pro-infotainmentsysteem, dat compatibel is met Apple CarPlay en Android Auto en dus uitstekende connectiviteit biedt. Draadloos opladen is ook beschikbaar voor compatibele telefoons. De Movano is de grote bedrijfswagen in het portfolio van Opel. Samen met de nieuwe Vivaro en Combo Cargo heeft het Duitse merk de jongste LCV-vloot op de markt; een vloot die kan terugkijken op een 120 jaar oude traditie.

 

Contact :

Wim Verloy
Communications Manager
Tel : +32 (0)2 404 14 08
Mobile : +32 (0) 495 38 90 33
wim.verloy@stellantis.com

Andere inhoud