Media Website

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stellantis Communications en blijf op de hoogte van het nieuws

17 apr. 2019

30 jaar geleden: Opel biedt als eerste autofabrikant driewegkatalysator standaard aan

30 jaar geleden: Opel biedt als eerste autofabrikant driewegkatalysator standaard aan
  • Van Corsa tot Senator: driewegkatalysator op elk model
  • Milieuvriendelijke investering: 1 miljard DM voor nieuwe testfaciliteiten en -apparatuur
  • Opel Ascona 1.8i: eerste Duitse auto met katalysator speciaal voor Europa
  • Vandaag: alle Opel-personenauto's voldoen aan de strenge Euro 6d-TEMP-emissienorm.

 

Dertig jaar geleden, op 21 april 1989, kondigde Opel aan dat het als eerste Duitse autofabrikant standaard een driewegkatalysator in al zijn personenauto's zou aanbieden, van Corsa en Kadett tot Vectra, Omega en Senator. De toenmalige Managing Director van Opel, Louis R. Hughes, zei hierover op de persconferentie in Bonn: "Opel is de eerste autofabrikant die de beste milieutechnologie standaard aanbiedt in het volledige gamma, van de compacte auto tot de berline."

In lijn met het toenmalige bedrijfsmotto – "Doe het onverwachte" – ging Opel nog een stap verder: om auto's met milieuvriendelijke technologie toegankelijker te maken voor de klant, verlaagde het ook de prijzen voor tal van modellen.

Ook vandaag blijft Opel ten volle rekening houden met zijn verantwoordelijkheid op milieuvlak. Alle huidige Opel-personenauto's voldoen nu al aan de strenge Euro 6d-TEMP-emissienorm. Aan de vooravond van de doorbraak van elektrische mobiliteit legt de autofabrikant bovendien de laatste hand aan twee volgende grote stappen naar duurzame mobiliteit: de Grandland X als plug-in hybride elektrische auto en de batterij-aangedreven versie van de Corsa van de nieuwe generatie. Opel opent later dit jaar de orderboeken voor beide modellen. Elk Europees model van de personenauto’s van Opel zal tegen 2024 een elektrische versie hebben.

Van Corsa tot Senator: driewegkatalysator op elk model

Maart 1988: met 20.451 stuks is Opel leider op het gebied van nieuwe registraties van auto's met driewegkatalysator in Duitsland. Tegen het einde van het jaar was het aantal gestegen tot 208.000. Het aantal Opel-auto's uitgerust met katalysator steeg opnieuw begin 1989 na de introductie van de Vectra, die Opel vanaf het begin van de verkoop standaard met driewegkatalysator aanbood.

De toenmalige auto-industrie was ervan overtuigd dat er geen alternatief was voor de driewegkatalysator indien men de uitstoot zoveel mogelijk wenste te beperken. De driewegkatalysator elimineerde bijna 90 procent van de emissies, waar dat met een conventionele tweewegkatalysator maar 50% was, of 60% bij motoren met een arm mengsel. De driewegkatalysator presteerde nog beter op het gebied van stikstofoxiden, met een reductie van 90%.

In 1989 was Opels kleinste auto met driewegkatalysator de Corsa, standaard uitgerust met een 1.3-liter injectiemotor van 44 kW (60 pk). Daarna kwam de 1.3-liter Kadett in de compacte klasse en de Vectra in het middensegment, met naast de 1.6-liter basismotor van 55 kW (75 pk) ook een 85 kW (115 pk) sterke 2.0-liter versie.

In de hogere middenklasse werd de Omega met de 2.0 motor van 85kW (115pk) standaard uitgerust met driewegkatalysator. Het topmodel met deze uitrusting was de Senator. Het vlaggenschip van Opel was verkrijgbaar met twee 3.0-liter zescilindermotoren met een vermogen van respectievelijk 115 kW (156 pk) en 130 kW (177 pk).

Het standaard aanbieden van de driewegkatalysator over het hele gamma was het voorlopige hoogtepunt van het milieu-offensief dat Opel vijf jaar eerder was begonnen.

Het goede voorbeeld: Opel komt op voor het milieu

In het begin van de jaren 1980 brak in Duitsland het debat los over zure regen en uitstervende bossen. De uitstoot van stikstofoxiden werd geïdentificeerd als een factoor die hiertoe bijdroeg. Zowel het wegverkeer als de industrie werden als oorzaak gezien.

Opel was zich onmiddellijk bewust van zijn verantwoordelijkheid op het gebied van de bescherming van het milieu en zette meer dan een miljard Duitse mark en honderden ingenieurs in voor de ontwikkeling van katalysatoren.

Alleen al in nieuwe testinstallaties en -apparatuur voor duurzaamheids- en voor hoge snelheidstesten investeerde Opel 100 miljoen DM. De nieuwe faciliteiten omvatten onder meer een 13 verdiepingen hoge toren. In dit geïsoleerde gebouw konden meer dan 130 auto's tegelijk worden voorbereid voor emissietests. De wettelijke normen bepalen dat elke auto vóór de eigenlijke emissietest minstens 12 uur bij een temperatuur van 20 tot 25 graden Celsius moet worden bewaard.

Aanvankelijk waren de meeste katalysatoren in Europa slechts aanpassingen van de Amerikaanse versie. Maar met de introductie van de Ascona 1.8i begin 1985 was Opel de eerste Duitse fabrikant die een model op de markt bracht met een speciaal voor Europese condities ontwikkelde katalysator. Het eerste exemplaar dat werd geproduceerd, ging naar de politie van Rijnland-Palts.

Milieu-offensief: katalysator zonder extra kosten

Het milieu-offensief werd het daaropvolgende najaar voortgezet, toen Opel de eerste Europese kleine auto met driewegkatalysator presenteerde, de Corsa 1.3i. In 1986 bood de autofabrikant de nieuwe Omega aan zonder extra kosten voor de katalysator. De lanceringen van de Senator (1987) en de Vectra (1988) volgden dezelfde strategie. Bovendien werden alle Opel-wagens met driewegkatalysator uitgerust met een actieve koolfilter voor het opvangen van de koolwaterstoffen die uit de brandstoftank ontsnappen.

 

Contact :

RonDubois
Opel Belgium Communications
Tel : +32 (0)3 450 63 64
Mobile :
ron.dubois@stellantis.com

Andere inhoud