Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stellantis Communications en blijf op de hoogte van het nieuws

09 sep. 2020

De eerste rij-ervaring in België met de nieuwe Jeep Compass "Made in Europe".

  Een nieuwe 1,3-liter turbobenzinemotor maakt zijn debuut op de Jeep Compass die in Melfi (Italië) wordt geproduceerd voor de Europese markt.  

De eerste rij-ervaring in België met de nieuwe Jeep Compass

 

  • Een nieuwe 1,3-liter turbobenzinemotor maakt zijn debuut op de Jeep Compass die in Melfi (Italië) wordt geproduceerd voor de Europese markt.
  • Veel temperament (130 en 150 pk) en een CO2-uitstoot die 14% lager is ten opzichte van de voorgaande generatie, wat een interessantere fiscale aftrekbaarheid biedt.
  • De Jeep Compass is beschikbaar met voorwielaandrijving en met een automatische DDCT-transmissie met dubbele koppeling en de nieuwe ‘Sport’ modus.
  • Nieuwe Uconnect™ Services voor update van connectiviteit aan boord en delen van gegevens.
  • De nieuwe Jeep Compass modellen zijn vanaf september 2020 op de Belux-markt beschikbaar.

 

Vrijheid is en blijft één van de kernwaarden van het merk Jeep. Een waarde die bijzonder gewaardeerd wordt in de huidige omstandigheden van ons bestaan, met de lockdown die de hele wereld heeft beïnvloed. Dankzij de uitgebreide connectiviteit die nieuwe technologieën bieden, is een authentieke Jeep-ervaring al mogelijk voordat je in de auto stapt! Dit is één van de bijdragen van het merk aan de heropstart en komt tot uiting in de lancering van de nieuwe Compass. Deze wordt nu in Europa gebouwd, in de FCA-fabriek in Melfi in Zuid-Italië, en is bestemd voor de Italiaanse en Europese klanten. De nieuwe Compass, die de slogan "Go Anywhere, Do Anything" van het merk Jeep belichaamt, is voorzien van nieuwe motor- en infotainment-technologieën om de bestuurder en de passagiers volledige bewegingsvrijheid te bieden.

In februari startte de FCA-fabriek in Melfi (Italië) de productie van de Jeep Compass voor de Europese markt. Zo kan Jeep nog sneller reageren op de toenemende vraag van klanten, met een gemiddelde levertijd af fabriek van drie weken.

Dankzij het groeiende succes van het model, dat eerst in Mexico gebouwd werd voor de Europese markt, kon de productie, ook van de nieuwe 4xe-versie, rechtstreeks naar Italië worden gebracht. Deze stap is een belangrijke pijler van het investeringsplan van FCA in Italië ter waarde van 5 miljard euro, met name voor de ontwikkeling van het merk Jeep, dat de innovatie en technologische uitmuntendheid van de Melfi-fabriek, waar de Compass wordt geproduceerd en één van de modernste ter wereld is, in de kijker zal zetten.

De Jeep Compass die in Melfi wordt gebouwd, krijgt een nieuwe 1.3 benzinemotor met een vermogen van 130 of 150 pk. Tot de nieuwe kenmerken behoren de nieuwe Uconnect Services voor een betere connectiviteit in de auto, nieuwe stijlelementen, zoals zes verschillende velgontwerpen (een voor elk uitrustingsniveau), waaronder exclusieve 19”-velgen in Gloss Black voor de Black Star, en vijf nieuwe koetswerkkleuren: Ivory Tri-Coat, Colorado Red, Blue Italia, Blue Shade en Techno Green Metallic – allemaal te combineren met een zwart dak.

Met het oog op de voortdurende verbetering van de modellen werden de dynamische kenmerken van het Compass gamma aangepast om het model nog populairder te maken bij de Europese klanten. De bij Melfi geproduceerde Compass-modellen worden nu nog beter aangedreven dankzij verschillende aanpassingen aan het stuursysteem, ontworpen om het lichter en progressiever te maken. Er zijn ook specifieke ingrepen gedaan in het ophangsysteem. Deze omvatten de toevoeging van FSD (Frequency Selective Damping) schokdempers, die de bewegingen of schokken van het voertuig op ruwe wegen beperken zonder daarbij aan comfort in te boeten. Het nieuwe Compass-model biedt nauwkeurige precisie in bochten bij hoge snelheden, wat resulteert in minder rolbewegingen en een grotere remstabiliteit. Het resultaat is een flexibelere en nauwkeurigere rijervaring voor de bestuurder, vooral op bochtige wegen.

De Jeep Compass, die wordt geproduceerd in Mexico, Brazilië, China, India en nu Italië, is een wereldwijd model. Het succes van de Jeep Compass zal nog worden versterkt door de komende komst van de geëlektrificeerde 4xe versies. Het heeft een speciale relatie met de EMEA-regio en in het bijzonder met Europa. Toen hij in 2017 werd gelanceerd, was het de eerste Jeep die speciaal voor Europese wegen werd ontworpen. Hiermee wordt een solide basis gelegd voor het succes van de Jeep Compass, die in 2019 het best verkochte model in het assortiment was en het best presterende verkoopvoertuig van het merk (samen met de Renegade) in Europa, met een bijdrage van 40 % van het jaarlijkse verkoopvolume.

Nieuwe 1.3 turbobenzinemotor 

De Jeep Compass die FCA voor de Europese markt bouwt in zijn fabriek in Melfi (in de Italiaanse regio Basilicata) kreeg een nieuwe 1.3 turbobenzine met vier cilinders. Dat is een telg van FCA’s nieuwe Global Small Engine-familie, die onlangs werd gelanceerd op de Jeep Renegade.  

Hij heeft een modulaire structuur als basis en zal op de Jeep Compass verkrijgbaar zijn in een configuratie met vier cilinders en twee vermogensversies: 130 pk wanneer hij gekoppeld wordt aan een handgeschakelde zesversnellingsbak en 150 pk wanneer een Dual Dry Clutch Transmission (DDCT) wordt gekozen – in beide gevallen met voorwielaandrijving. Dit is de eerste keer dat een automatische versnellingsbak op de Compass wordt gecombineerd met voorwielaandrijving. Zo wordt hij toegankelijker voor nieuwe klanten in het C-SUV-segment (in de Europese verkoop is de combinatie van 4x2 en een automaat momenteel goed voor een marktaandeel van 28%).  De nieuwe 1.3 benzine voldoet aan alle Euro 6D Final-normen en is voorzien van een GPF-filter (Gasoline Particulate Filter).

De FCA-groep ontwikkelde de Global Small Engine-familie om een benzinemotor met een laag verbruik en toonaangevende prestaties te kunnen aanbieden voor erg uiteenlopende toepassingen. De basisstructuur garandeert de efficiëntie, moduleerbaarheid en een aanzienlijke graad van standaardisering voor de onderdelen, het productieproces, de flexibiliteit en de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden. Om deze motoren licht te houden, worden ze volledig uit aluminium vervaardigd (de lichtste viercilinder met turbo weegt slechts 110 kilogram). 

De krukas, die werd ontwikkeld in samenwerking met Teksid, is vervaardigd uit een aluminiumlegering die onder hoge druk gegoten wordt. Nadat de ingenieurs verscheidene krukasdesigns hadden bestudeerd, werd een architectuur met grondplaat gekozen omdat deze de beste balans van gewicht, trillingen, lawaai en structuurprestaties biedt.

De nieuwe Global Small Engine-familie van turbobenzines beschikt over de derde generatie van de exclusieve MultiAir-technologie. Die verbetert de verbrandingsefficiëntie door de klepverplaatsing en -afstelling aan te passen en optimaliseert het onafhankelijk openen en sluiten van de inlaatkleppen nog meer. Door specifieke nokprofielen voor de in- en uitlaat te gebruiken, verhoogt men de efficiëntie bij lage belasting door de uitlaatgassen te recirculeren door de inlaatkleppen vervroegd te openen, terwijl het vermogen bij hoge belasting tegelijk wordt benadrukt door de sluiting van de klep te vertragen. Kortom, de MultiAir III-technologie kan de echte compressieverhouding reduceren, de pingelneiging controleren en de efficiëntie verhogen, ook wanneer de motor veel vermogen aflevert.

De nieuwe 1.3 turbobenzinemotor is ontworpen om zowel op als naast de weg topprestaties te combineren met eersteklas rijcomfort. Voor de Compass werd de 1.3 benzine opgewaardeerd door er specifiek een turbo op af te stemmen om de motorrespons te maximaliseren bij lage toerentallen en de CO2-uitstoot met wel 27% te verlagen.   

In combinatie met de nieuwe 1.3 turbobenzinemotor en de DDCT-automaat heeft de Jeep Compass nu ook voor het eerst een rijmodus Sport die je met een druk op de knop selecteert. Deze dynamische instelling zorgt voor nog meer rijplezier tijdens dagelijkse ritten door de stad, door het stuurgedrag en de gasrespons aan te scherpen en het gedrag van de transmissie aan te passen bij het opschakelen naar hogere versnellingen. Zo kunnen het vermogen en het koppel ten volle worden benut. 

De nieuwe 1.3 benzinemotor met 130 pk en een manuele versnellingsbak zal beschikbaar zijn op de uitrustingsniveaus Sport, Longitude, Black Star en Limited; de versie met 150 pk en DDCT op de uitrustingsniveaus Longitude, Black Star, Limited en S – telkens uitsluitend in combinatie met voorwielaandrijving. Op beide versies bedraagt het piekkoppel 270 Nm (tot 40 Nm hoger dan de vorige benzinemotor van 1,4 liter).

Het motorenaanbod van de Compass wordt vervolledigd door een 1.6 MultiJet II-diesel met 120 pk, 320 Nm, een handgeschakelde versnellingsbak en SCR (Selective Catalytic Reduction), beschikbaar in combinatie met voorwielaandrijving. Van dezelfde Global Small Engine-familie van benzinemotoren zullen op de nieuwe Compass 4xe-modellen een versie met 190 pk en een met 240 pk beschikbaar zijn in combinatie met vierwielaandrijving.

In Europa vangt de verkoop van de nieuwe Jeep Compass op zowel benzine als diesel aan in september, simultaan met de lancering van de 4xe-versies.

Dankzij de locatie in Melfi wordt de beschikbaarheid van de Compass uitgebreid naar andere markten binnen de EMEA-regio, waaronder Marokko, Turkije en Israël, zodat een aanzienlijk verkooppotentieel wordt aangeboord. Ook deze markten zullen profiteren van het nieuwe motorenaanbod, kortere levertijden en de mogelijkheid tot elektrificatie. Auto's met het stuur links voor andere markten binnen de EMEA-regio, waaronder het Midden-Oosten, Rusland en Afrika worden nog steeds gebouwd door de fabriek in Toluca (Mexico), terwijl de vestiging in Ranjangaon (India) zal blijven instaan voor auto's met het stuur rechts. 

Nieuwe UconnectTM Services voor update van connectiviteit aan boord en delen van gegevens.

De Jeep Compass die in Melfi wordt gebouwd, krijgt hoogtechnologische connectiviteit om te voorzien in de behoeften van klanten die steeds veeleisender worden. De nieuwe Uconnect Services worden nu al aangeboden op de Jeep Renegade en omvatten een breed spectrum aan functionaliteiten, die toegankelijk zijn via diverse contactpunten, waaronder de mobiele app My Uconnect, een smartwatch, de website, knoppen op de instapverlichting en de radio. Vanaf de lancering zijn de nieuwe Uconnect Services ook beschikbaar op de Compass, als deel van het standaardpakket op zowel het 7”- als het 8,4”-infotainmentsysteem en op alle uitrustingsniveaus vanaf de Longitude. Zo bieden ze geavanceerde connectiviteit zowel aan boord als daarbuiten en nuttige diensten voor meer veiligheid en comfort. 

De diensten worden opgedeeld in verschillende pakketten. My Assistant is beschikbaar als basisservice, wordt geactiveerd af fabriek en biedt nooddiensten bij ongevallen, pechverhelping, inclusief een takeldienst voor het voertuig, en ‘gezondheidsrapporten' die de bestuurder informeren over de status van de wagen. De pakketten My Car, My Remote en My Navigation (enkel op het Uconnect 8,4”-navigatiesysteem) worden aangeboden als standaarddiensten die inbegrepen zijn in de voertuigprijs en door de klant moeten worden geactiveerd.

My Car laat de bestuurder de ‘gezondheidstoestand’ en de parameters van de auto permanent controleren. My Remote maakt het mogelijk om deuren te vergrendelen/ontgrendelen, met de lichten te knipperen, de wagen te vinden, een aantal parameters zoals de snelheid en het gebied waarin de wagen rijdt te controleren en een melding te ontvangen als die niet in acht worden genomen. My Navigation (alleen aangeboden op het Uconnect 8,4”-navigatiesysteem) omvat Send & Go-services, die de klant in staat stellen een bestemming in een navigatiesysteem rechtstreeks vanaf een smartphone of vanaf het webportaal naar de auto te sturen. Daarnaast biedt het ook realtime info over het verkeer, het weer en flitspalen, en de mogelijkheid om te zoeken naar nuttige plaatsen. 

Verder beschikt de Compass 4xe over speciale functies om het batterijniveau rechtstreeks vanaf de mobiele app My Uconnect te controleren, oplaadbeurten en het klimaat te programmeren en de dichtstbijzijnde oplaadpunten te tonen op de mobiele app My Uconnect en het Uconnect 8,4’’-navigatiesysteem als de batterij bijna leeg is. De dienst Dynamic Range Mapping toont bovendien op de mobiele app My Uconnect het resterende rijbereik rond de locatie van de auto, op basis van het batterijniveau.

Het aanbod van de Uconnect Services wordt aangevuld met het servicepakket Optional, dat kan worden aangekocht op de Connectivity-website. Deze categorie omvat de pakketten My Wi-Fi, My Theft Assistance en My Fleet Manager. Sommige nieuwe Uconnect Services zullen op de Jeep Compass uit Melfi al bij de lancering beschikbaar zijn, terwijl andere pas later dit jaar zullen worden geïntegreerd.

De nieuwe Jeep Compass 1,3 liter GSE 130 pk is verkrijgbaar zijn bij de dealers in de Belux vanaf €25.900 incl. BTW (€25.044 incl. BTW in Luxemburg) voor de Sport versie.

 

Brussel, 9 september 2020

Andere inhoud

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

SCHRIJF U NU IN