Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stellantis Communications en blijf op de hoogte van het nieuws

26 jan. 2018

Fiat Tipo: dertigste verjaardag voor auto die functionaliteit, eenvoud en karakter verenigt

• De Fiat Tipo, een innovatief concept dat de Fiat-traditie uitbreidde naar een destijds cruciaal marktsegment, werd op 26 januari 1988 voorgesteld aan het grote publiek. • Vandaag viert de Tipo-familie dus dertig jaar functionaliteit, eenvoud en karakter. • De auto werd op drie jaar tijd ontwikkeld door een internationaal team van meer dan tweeduizend experts. • In 2017 was de Fiat Tipo met voorsprong de meest verkochte compacte wagen in Italië, goed voor een marktaandeel van 20,7 procent, en vonden meer dan 180.000 exemplaren een eigenaar in de EMEA-zone. • Voor het tweede jaar op rij werpt de Fiat Tipo zich op als de compacte auto met het hoogste groeipercentage in Europa.

Fiat Tipo: dertigste verjaardag voor auto die functionaliteit, eenvoud en karakter verenigt

 • De Fiat Tipo, een innovatief concept dat de Fiat-traditie uitbreidde naar een destijds cruciaal marktsegment, werd op 26 januari 1988 voorgesteld aan het grote publiek.
 • Vandaag viert de Tipo-familie dus dertig jaar functionaliteit, eenvoud en karakter.
 • De auto werd op drie jaar tijd ontwikkeld door een internationaal team van meer dan tweeduizend experts.
 • In 2017 was de Fiat Tipo met voorsprong de meest verkochte compacte wagen in Italië, goed voor een marktaandeel van 20,7 procent, en vonden meer dan 180.000 exemplaren een eigenaar in de EMEA-zone.
 • Voor het tweede jaar op rij werpt de Fiat Tipo zich op als de compacte auto met het hoogste groeipercentage in Europa.
 • Met de spirit en het bewustzijn van een jeugdige dertiger vat de Fiat Tipo de uitdagingen van de toekomst aan, daarbij geruggensteund door zijn succes in het cruciale C-segment, waarin Fiat altijd al schitterde.
  De Fiat Tipo debuteerde op 26 januari 1988. Hij was de erfgenaam van de Fiat Ritmo, die op zijn beurt de Fiat 128 verving. Al sinds de Fiat 1100 laten de middenklassers van het merk gezinnen genieten van de sociale, economische en technische vooruitgang in Italië en de rest van Europa. Ook werpen ze zich al sinds de vroege jaren op als de perfecte keuze voor jonge professionals en gezinnen die een praktische, moderne en elegante auto zoeken.
  Dertig jaar geleden lanceerde de oorspronkelijke Fiat Tipo een uiterst innovatief concept. De Fiat-ingenieurs hadden een auto ontworpen die een superieur weggedrag en uitstekende prestaties combineerde met een compromisloos comfort- en veiligheidsniveau en uitzonderlijke aandacht voor ergonomie. De Tipo onderscheidde zich door zijn nauwkeurige assemblage, dankzij innovatieve productietechnologieën en hoogwaardige materialen die de betrouwbaarheid en kwaliteit garandeerden. Hij werd overal gewaardeerd om zijn functionaliteit, eenvoud en karakter.
  Die elementen vonden ook hun weg naar de huidige Fiat Tipo, die voortbouwt op de geest van zijn voorloper. Dat resulteerde in een unieke mix van technologie, robuustheid en functionaliteit, waarmee hij het C-segment al snel naar zijn hand wist te zetten. Zo stond hij in 2017 in de Italiaanse top drie van meest verkochte wagens en voerde hij in datzelfde jaar het C-segment aan met een marktaandeel van 20,7 procent. In de EMEA-zone wist de Fiat Tipo maar liefst 180.000 kopers te verleiden. Bovendien bewijst hij zich voor het tweede jaar op rij als de compacte auto met het hoogste groeipercentage van Europa.

  Functionaliteit en innovatie

  Ondanks het leeftijdsverschil van dertig jaar heeft de nieuwe Tipo heel wat gemeen met het model uit 1988. Hij deelt de geest en het DNA van zijn voorganger en draagt dan ook met trots diens naam. Zo oogt het design van de Tipo nog steeds helder, innovatief en bijzonder. Hij biedt ook een onovertroffen interieurruimte met een comfortabele functionaliteit die bijzonder vertrouwd aanvoelt.
  Op de weg dwingt de Fiat Tipo respect af met zijn opvallend krachtige uitstraling. De neus kenmerkt zich door een horizontaal lijnenspel dat de drie koetswerkversies een uitgesproken dynamische look geeft. De gespierde, gestroomlijnde en aerodynamische flanken typeren zowel het nieuwe als het oude model. Ook het vermelden waard is dat de vijfdeursversie - het model dat de meeste herinneringen oproept aan de Tipo uit 1988 - voorzien is van een grote achterklep, die toegang geeft tot een in dit segment onovertroffen koffervolume van 440 liter (550 liter voor de breakversie). De achterklep was een innovatie op het model van dertig jaar geleden en was gemaakt van een speciale, lichte en corrosievrije kunststof.
  Net als de oude Tipo koppelt het nieuwe model zijn aantrekkelijke koetswerkdesigns aan een interieur dat nauw aansluit bij de projectrichtlijnen om de waarden functionaliteit, eenvoud en karakter uit te drukken. Die formule heeft de compacte modellen van Fiat altijd al gekenmerkt en is sterk verankerd in het DNA van het merk.

  Een complete familie in een eenvoudig gamma

  De Fiat Tipo uit 1988 werd gebouwd op een van de eerste moduleerbare platformen en anticipeerde zo op het huidige concept van een familie bestaande uit drie varianten. Zijn chassis diende ook als basis voor andere Fiat-modellen, zoals de Fiat Tempra, die ook als klassiek vierdeursmodel en break kon worden besteld. Dertig jaar later vormen de vierdeurs Tipo, de vijfdeurs Tipo en de Tipo Station Wagon Fiats antwoord op de nieuwe behoeften en koopgewoonten van autobestuurders, die steunen op geïnformeerde en pragmatische keuzes. Alle versies van de Fiat Tipo kunnen zich beroemen op een uitmuntende waarde en richten zich zowel tot gezinnen en koppels als tot jonge professionals.
  In al zijn versies geeft hij blijk van een dynamische stijl en een sterk karakter. Diezelfde keuze-eenvoud vinden we ook terug in het motorgamma en de uitrustingsniveaus, die zich tot het hart van de markt richten met een eenvoudige en lineaire logica. Ook dat heeft de nieuwe Tipo gemeen met zijn dertig jaar oudere voorganger. De originele Tipo debuteerde in 1988 met vijf benzine- en dieselmotoren en twee uitrustingsniveaus die een antwoord boden op alle marktbehoeften van die tijd. Het was een weloverwogen beslissing om alle andere opvallende kenmerken achterwege te laten en de innovatie en maturiteit van het model samen te vatten in zijn eenvoudige naam: 'Tipo'.

  Van de Fiat Tipo 'Digit' tot Uconnect™ 7"

  Naar goede Fiat-gewoonte beschikken alle versies van de Tipo-familie over tal van oplossingen om het leven aan boord voor iedereen aangenamer te maken. Het gamma biedt dan ook een opvallend rijke standaarduitrusting en omvat het innovatieve UconnectTM 7" HD LIVE-systeem met een 7"-aanraakkleurenscherm in hoge resolutie en met capacitieve bedieningsmogelijkheden zodat de gebruiker kan zoomen en swipen zoals op een tablet. Eveneens verkrijgbaar is het Uconnect Link-systeem met Apple CarPlayTM en Android AutoTM, waarmee bestuurders hun smartphone op een eenvoudigere manier kunnen gebruiken.
  Ook in 1988 verraste de Tipo vriend en vijand met zijn uiterst moderne en functionele technologische innovaties: de elektronische digitale instrumenten van het uitrustingsniveau 'Digit' waren geïntegreerd in een speciaal ontworpen instrumentenbord dat deel uitmaakte van het dashboard. De digitale instrumenten van deze uitvoering waren ongeëvenaard op het gebied van functionaliteit en ergonomie en boden een uitstekende leesbaarheid.

  Kortom, de Fiat Tipo viert zijn memorabele verleden en is uitstekend gewapend om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden dankzij zijn dertig jaar ervaring en maturiteit. Het model werd op drie jaar tijd ontwikkeld door een specifiek, internationaal team van meer dan tweeduizend mensen en legde meer dan 8,7 miljoen testkilometers af in de extreemste klimaat-, weg- en hoogteomstandigheden. Dat resulteerde in een familie van auto's die alles heeft om het te maken in meer dan vijftig landen van de EMEA-zone. Deze inspanningen worden dan ook bekroond met uitzonderlijke verkoopresultaten.

   

  Brussel, 26 januari 2018

   

  Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

  SCHRIJF U NU IN