Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stellantis Communications en blijf op de hoogte van het nieuws

22 mrt. 2017

Fiat Panda Natural Power doet mee aan experiment: 80.0000 kilometer op niets anders dan biomethaan uit afvalwaterbehandeling

• Een Fiat Panda Natural Power gaat 80.000 kilometer afleggen op biomethaan geproduceerd door CAP Group, het nutsbedrijf voor geïntegreerde watervoorziening uit Milaan. • Deze biobrandstof effent het pad voor echte ecologisch duurzame mobiliteit door de CO2-emissie terug te dringen met 97 procent in vergelijking met een benzinewagen

Fiat Panda Natural Power doet mee aan experiment: 80.0000 kilometer op niets anders dan biomethaan uit afvalwaterbehandeling

  • Een Fiat Panda Natural Power gaat 80.000 kilometer afleggen op biomethaan geproduceerd door CAP Group, het nutsbedrijf voor geïntegreerde watervoorziening uit Milaan.
  • Deze biobrandstof effent het pad voor echte ecologisch duurzame mobiliteit door de CO2-emissie terug te dringen met 97 procent in vergelijking met een benzinewagen
  • Wie had een paar jaar geleden kunnen denken dat een Panda zou rijden op brandstof op basis van rioolslib? Zelfs voor de scenaristen van "Back to the Future" was dit een brug te ver, en toch is het een optie die eerder voor de hand ligt dan elektriciteit of waterstof.

    Aan de hand van een uitgebreide test die enkele maanden duurt en waarin 80.000 kilometer wordt afgelegd, wordt de haalbaarheid van deze brandstof aangetoond. De test ging van start in Turijn, in de Mirafiori Motor Village van Fiat Chrysler Automobiles, waar een Fiat Panda Natural Power overhandigd werd aan de CAP Group, de nutsmaatschappij die de waterleiding, waterzuiverings- en waterbehandelingsstations beheert in de metropool Milaan. Tijdens de test worden een aantal diepte-onderzoeken uitgevoerd door de ingenieurs van het CRF (het onderzoekscentrum van FCA), om de effecten van het biomethaan dat wordt geproduceerd door de CAP Group te bestuderen. Het doel van dit experiment is om verschillende bronnen van biomethaan te onderzoeken.

    De sleutels van de Panda werden aan de voorzitter van de CAP Group, Alessandro Russo overhandigd door Elisa Boscherini, FCA Institutional Relations Manager voor de regio EMEA.

    De Panda Natural Power is uitgerust met een twee-cilinder TwinAir-motor van 0,9 cm³ met een vermogen van 80 pk wanneer hij op aardgas rijdt. Deze versie, die werd geïntroduceerd een jaar na de lancering van het model in 2006, is de meest verkochte aardgasauto van Europa en bereikte een paar weken geleden de belangrijke productiemijlpaal van 300.000 exemplaren.

    De wagen die werd overhandigd, wordt aangedreven door biomethaan op basis van rioolslib. Dat rioolslib wordt geproduceerd in de vestiging van Niguarda-Bresso, waar de CAP Group haar zuiveringsinstallaties omvormt tot bio-raffinaderijen die in staat zijn om waarde te creëren uit afvalwater. Studies uitgevoerd door de CAP Group - dat binnenkort het eerste tankstation voor lokaal geproduceerd biomethaan gaat openen in de regio Milaan - ramen dat de vestiging in Bresso alleen al ongeveer 342.000 kg biomethaan kan produceren. Dat is genoeg om 416 voertuigen 20.000 km per jaar te laten rijden, goed voor 8,3 miljoen kilometer in totaal, en het equivalent van meer dan tweehonderd ritten rond de wereld.

    De uitgebreide test van de Panda krijgt de hashtag #BioMetaNow mee, zodat mensen het project en de ontwikkelingen op sociale media kunnen volgen.

    Biomethaan heeft dezelfde eigenschappen als methaangas maar is gemaakt uit hernieuwbare bronnen of bronnen met zero impact. Het gas is een waardevolle oplossing voor de mobiliteit van de toekomst met als voordeel dat het gaat om technologie die vandaag al klaar is. Aan de pomp sparen automobilisten tot 56 procent in vergelijking met een benzinewagen en tot 30 procent in vergelijking met een diesel. In alle gevallen wint het ecologische aspect het pleit van economische belangen. Methaan is nu al de zuiverste brandstof die we hebben. Het is een praktisch alternatief voor benzine en diesel met een minimum aan schadelijke emissies: lage niveaus van partikels (bijna nul), stikstofoxiden en reactieve koolwaterstoffen die andere schadelijke stoffen kunnen vormen.

    Deze kwaliteiten worden zelfs nog overtroffen door biomethaan, in het bijzonder in de well-to-wheel-berekening. Een Fiat Panda op methaan stoot bijvoorbeeld 31 procent minder emissies uit dan een model op benzine, en deze waarde neemt toe tot 57 procent wanneer 40 procent biomethaan wordt gemengd met aardgas. Met andere woorden, de reductie van verontreinigende stoffen is gelijk aan wat kan worden bereikt door een elektrische auto die wordt herladen met de huidige Europese energiemix. De reductie van CO2-emissies kan tot 97 procent bedragen als de Fiat Panda volledig wordt aangedreven met 100 procent biomethaan geproduceerd uit rioolslib. Dat stemt overeen met de emissies van een auto opgeladen met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, zoals windenergie.

    Wat is biomethaan

    Biomethaan is een biobrandstof uit afvalwater, uit de organische fractie van het vaste huisafval dat gesorteerd en opgehaald wordt en, in dit geval, uit biomassa-afval van boerderijen (dat hernieuwbaar is in de tijd en tijdens de levenscyclus koolstof heeft opgeslagen die reeds aanwezig was in de atmosfeer) FCA en de CAP Group ondersteunen biomethaan in de eerste plaats vanwege het emissieverlagend potentieel. Het doel van het BioMetaNow-project is biomethaan te promoten en de waarde, duurzaamheid en praktische bruikbaarheid ervan aan te tonen.

    Het project wil bijdragen tot een verandering van de regelgeving die vandaag in Italië nog steeds de introductie van biomethaan in het tanknetwerk verhindert. Bovendien kan het ook helpen in de strijd tegen de klimaatverandering door de luchtvervuiling te verminderen, en bij de grote uitdaging van het afvalbeheer. De brandstof biedt ook interessante mogelijkheden voor het nieuwe Italiaanse energiesysteem en de Europese kringloopeconomie.

    De voordelen van biomethaan van biologische oorsprong zijn talrijk en reëel. Allereerst gaat het om een hernieuwbare brandstof die als dusdanig virtueel onuitputtelijk is. De brandstof staat in het bijzonder garant voor een lage uitstoot van vervuilende stoffen en broeikasgassen. Verder is de milieu-impact van well-to-wheel gelijk aan die van elektrische auto's. Er zijn geen modificaties nodig aan auto's die nu al op methaangas rijden en het nationale distributienetwerk is klaar en groeit gestaag. Biomethaan reduceert ook onze afhankelijkheid van olie, creëert werkgelegenheid in de nationale bevoorradingsketen, levert een bijdrage aan de economische duurzaamheid van landbouw en veeteelt, hergebruikt afval op een efficiënte wijze en maakt, indien gemaakt van rioolslib, een reductie van de lokale belasting op afval mogelijk.

    Brussel, 22 maart 2017

     

    FCA - Fiat Chrysler Automobiles (FCA) is de op zeven na grootste autobouwer ter wereld. De groep ontwerpt, ontwikkelt, bouwt en verkoopt wagens, commerciële voertuigen, onderdelen en productiesystemen overal ter wereld. Ze is actief op de automobielmarkt onder de merken Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Ram en Maserati, en daarbovenop SRT (race-afdeling gericht op sportwagens) en Mopar, het merk voor aftermarket-diensten en reserve-onderdelen. Andere bedrijven van de groep zijn Comau (productiesystemen), Magneti Marelli (onderdelen) en Teksid (ijzer en mallen). FCA levert ook diensten op het vlak van financiering, leasing en verhuur om haar automobielactiviteiten te ondersteunen via dochtermaatschappijen, joint ventures en overeenkomsten met gespecialiseerde financieringsoperatoren. Fiat Chrysler Automobiles heeft bedrijven in 40 landen wereldwijd en handelsrelaties met klanten in meer dan 140 landen. FCA noteert op de beurzen van New York ("FCAU") en Milaan ("FCA").

    CAP Group - CAP is de volledig openbare maatschappij die de geïntegreerde watervoorziening beheert in de metropool Milaan en in verschillende dorpen in de provincies Monza-Brianza, Pavia, Varese en Como. Daarbij past ze een interne afleveringsmethode toe om de openbare controle van partnerorganisaties te garanderen en respecteert ze principes van transparantie, verantwoordelijkheid en participatie. Met activa van bijna 800 miljoen euro en met meer dan een miljard euro geïnvesteerd kapitaal, is de CAP Group een van de belangrijkste mono-nutsbedrijven in Italië en levert ze geïntegreerde watervoorziening aan 2,5 miljoen mensen. In 2017 kreeg de onderneming de Top Utility-prijs voor beste Italiaanse nutsmaatschappij.

    Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

    SCHRIJF U NU IN