Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stellantis Communications en blijf op de hoogte van het nieuws

09 jun. 2021

Turismo Competizione, een legendarische naam aan de oorsprong van het Scorpione merk

Het acroniem "TC", afkorting van "Turismo Competizione", is verbonden met de roots van Abarth. De eerste auto die deze naam droeg was de Fiat-Abarth 850 TC, die nu zijn 60e verjaardag viert. Dit acroniem belichaamde het vakmanschap van Abarth om het comfort van een auto voor dagelijks gebruik te combineren met zijn race-eigenschappen, handig voor onderweg en klaar om te racen in het weekend. Turismo en Competizione zijn nu de signatuur van de twee versies van de nieuwe Abarth 595, als de twee zielen van het merk: stijl en prestaties.

Turismo Competizione, een legendarische naam aan de oorsprong van het Scorpione merk

 

  • Het acroniem "TC", afkorting van "Turismo Competizione", is verbonden met de roots van Abarth. De eerste auto die deze naam droeg was de Fiat-Abarth 850 TC, die nu zijn 60e verjaardag viert.
  • Dit acroniem belichaamde het vakmanschap van Abarth om het comfort van een auto voor dagelijks gebruik te combineren met zijn race-eigenschappen, handig voor onderweg en klaar om te racen in het weekend.
  • Turismo en Competizione zijn nu de signatuur van de twee versies van de nieuwe Abarth 595, als de twee zielen van het merk: stijl en prestaties.

 

Dit jaar is het de 60e verjaardag van de Fiat-Abarth 850 TC, de eerste auto van het Scorpione merk met de afkorting "Turismo Competizione", die zijn dubbele ziel in zijn naam zelf onthult. En vandaag zijn dezelfde historische benamingen - Turismo en Competizione - de benamingen van twee versies van de nieuwe Abarth 595, het merkicoon dat perfect de twee zielen van Abarth belichaamt: stijl en prestaties.

Abarth blijft steeds verder groeien: na een uiterst positief 2020 met een stijging van het marktaandeel met bijna 50% ten opzichte van 2019, werd de positieve trend in Europa bevestigd in de eerste 4 maanden van 2021, met dank aan het nieuwe Abarth 595 gamma voor 2021 en de opgefriste 595 Turismo en 595 Competizione.

Adrenaline opwekkende prestaties, het geluid van de uitlaat, het onderscheidende design en rijplezier blijven de geheimen van het succes van de kleine Abarth supercar, die nog steeds een rijkdom aan gevoelens oproept, op de weg en op het circuit, net als de Fiat-Abarth 850 TC uit 1961, een authentieke speciale serie die evenzeer perfect is voor dagelijks gebruik als voor circuitraces, en die nu zijn "eerste 60 jaar" viert.  In hun naam en geest herinneren de 595 Turismo en 595 Competizione dan ook aan een van de beroemdste creaties van Carlo Abarth. In 1961 transformeerde hij een traditionele gezinsauto in een handelbaar, lichtgewicht en snel racebeest dat talloze Europese wedstrijden won.

 

De Abarth 850 TC uit 1961, de oorsprong van de legende van het Scorpione merk

Tijdens de jaren zestig en de periode van het economische wonder, maakte Fiat gans Italië mobiel met de 500 en 600. Met deze twee modellen slaagde Carlo Abarth erin handelbare, krachtige auto's te produceren die hun concurrenten op de Europese circuits verpletterden, wat resulteerde in de legende van het merk Scorpion. In februari 1961 maakte de oprichter van het merk een van de meest fortuinlijke transformaties in zijn carrière: de Fiat-Abarth 850 TC. Hij nam als uitgangspunt de Fiat 600 D, uitgerust met een 767 cc 4-cilinder lijnmotor, waarbij de boring werd vergroot tot 62,5 mm, de slag tot 69 mm, en de cilinderinhoud tot 847 cc. De nieuwe zuigers verhoogden de compressieverhouding tot 9:2:1 en - dankzij de toepassing van een nieuwe, krachtigere nokkenas, een 32 mm Solex carburateur, een nieuw luchtfilter, een andere krukas, en een uitlaat die geschikt was voor sportief gebruik - bereikte de motor 52 pk bij 5.800 tpm. De opgevoerde auto kon 140 km/u halen, dus was er werk nodig aan het remsysteem, waar schijven de trommels op de voorwielen vervingen. De Abarth getunede 600 zou ook spoedig een ander uiterlijk krijgen: onder - en vervolgens in plaats van - de voorbumper kwamen de olieradiatoren; om de steeds krachtiger wordende motor verder te koelen, werd de achterklep met behulp van beugels in een verhoogde positie gehouden, een voorbode van wat de achterspoiler zou worden, een ander typisch kenmerk van de Abarth.

Successen op het circuit volgden al snel, vooral in de slopende endurance races die de prestaties van de 850 TC en zijn verdere evoluties, zoals de 1000 en de Radiale, benadrukten, maar ook de betrouwbaarheid van het vakkundige werk dat door Abarth werd gedaan. Om hier een idee van te krijgen, moet een vermelding gaan naar de 1961 500 km, een race op de legendarische Nordschleife op het Nürburgring circuit in Duitsland. Om deze prestatie te vieren, werd een speciale serie gecreëerd. Deze stond bekend als de Fiat Abarth 850 TC Nürburgring en werd kort daarna opgevolgd door de nieuwe, nog performantere 850 TC Corsa/65 versie. Naast alle sportieve prijzen die hij in de wacht sleepte, werd de Abarth 850 TC ook geprezen om de elegantie van zijn interieur, met een Jaeger-dashboard en een driespaaks aluminium stuurwiel.

Vanuit industrieel oogpunt werd de bouw van de 850 TC mogelijk gemaakt door de overeenkomst met Fiat die voorzag in de productie van een aantal 600 D modellen die speciaal bestemd waren voor de Abarth werkplaatsen aan de Corso Marche in Turijn, waar ze werden afgesteld.

Het acroniem "TC" heeft inderdaad ook zijn eigen verhaal te vertellen. Niet alleen deed het denken aan zijn voorloper de 850 TC, later kreeg het ook een technische betekenis, bijvoorbeeld in de Abarth Ritmo TC 125: in feite verwees het acroniem TC ("Twin Cam" in dit geval) naar de dubbele nokkenasverdeling in de kroon van de motor.

 

Abarth 595 Turismo en Abarth 595 Competizione, gedurfde prestaties en verfijnde stijl

De Abarth 595 Turismo en Abarth 595 Competizione, beschikbaar in berline en cabriolet versies met elektrische kap, zijn ontworpen met twee verschillende doelgroepen in gedachten. Dankzij de specificaties van de uitrustingsniveaus hebben de twee modellen een sterk karakter, waardoor ze uniek zijn.

De 595 Turismo is een eerbetoon aan de stijl en het comfort die typisch zijn voor het Italiaanse granturismo, en is bedoeld voor wie zich graag onderscheidt door zijn stijl, wie houdt van de stad maar die in stijl wil beleven.

De 595 Competizione is bedoeld voor puristen, voor liefhebbers van topprestaties en sportiviteit, voor mensen die zich op de weg net zo willen vermaken als op het circuit, voor mensen die nooit opgeven en van een reis een buitengewone ervaring willen maken.

De standaard specificaties zijn buitengewoon en veelomvattend, waaronder een nieuwe 7" touchscreen radio, polyelliptische koplampen en dagrijverlichting, het voor Abarth specifieke high-performance remsysteem en een knop om de "Scorpion" rijmodus te selecteren die ingrijpt op het piekkoppel, de kalibratie van de stuurbekrachtiging en de reactie van de motor op het gaspedaal.

Als eerbetoon aan de sportieve geschiedenis van Abarth neemt de 595 Competizione bovendien een aantal historische designelementen over: het nieuwe matte Blu Rally van de Fiat 131 Abarth Rally uit de jaren 1970 en de nieuwe 17" lichtmetalen velgen, als knipoog naar die van de Lancia Delta Rally Integrale uit de jaren 1990.  Onder de motorkap ligt de krachtige Euro 6D-Final 1.4 T-Jet motor, met twee vermogensniveaus - 165 pk in de Turismo en 180 pk in de Competizione, dezelfde waarop de motoren zijn gebaseerd van de auto's die rijden in de Italiaanse en Duitse Formule 4 kampioenschappen.

 

Betreffende Stellantis

Stellantis is één van 's werelds toonaangevende autobouwers en provider van mobiliteit, geleid door een duidelijke visie: het bieden van bewegingsvrijheid met specifieke, betaalbare en betrouwbare mobiliteitsoplossingen. Naast zijn rijke erfgoed en zijn toonaangevende geografische aanwezigheid beschikt de Groep over belangrijke troeven: duurzame prestaties, een grondige ervaring en een groot aantal medewerkers die over de hele wereld actief zijn. Stellantis zal voortbouwen op haar brede portefeuille van iconische merken, die werden opgericht door visionairs die hen een passie en een competitieve geest bijbrachten die vandaag nog steeds weerklank vinden bij zowel werknemers als klanten. Stellantis streeft ernaar de beste te zijn, niet de grootste, en tegelijk waarde te creëren voor alle belanghebbenden en de gemeenschappen waarin het actief is.

 

Perscontacten Stellantis :

Dominique Fontignies                PR & Communication Director                   +32 492 343 790

Wim Willems                                Press Officer                                                  +32 492 343 771

Andere inhoud

ALBUM

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

SCHRIJF U NU IN