Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stellantis Communications en blijf op de hoogte van het nieuws

07 dec. 2020

De Abarth 124 rally wint voor de derde keer de FIA R-GT Cup, met de jonge Italiaanse piloot Andrea Mabellini aan het stuur.

• Met de tweede plaats in de ACI Rally Monza vorig weekend wint Mabellini de FIA R-GT Cup, in de praktijk het "wereldkampioenschap" Gran Turismo.
  • Tegelijkertijd vond de laatste ronde van het Italiaanse F4-kampioenschap ‘powered by Abarth’ plaats in Vallelunga. De overwinning ging naar de Britten Bearman en Edgar. De Italiaan Pizzi nam de tweede plaats in voor de Zweed Beganovic.

De Abarth 124 rally werd bevestigd als de 'heerser' van de Gran Tourismo rallysport en won de FIA R-GT Cup voor het derde achtereenvolgende jaar, dit keer met de jonge Italiaan Andrea Mabellini achter het stuur en Virginia Lenzi in de Bernini Rally-teamauto. Mabellini won de titel in 2020 dankzij zijn succes in de Rally di Roma Capitale in juli en zijn tweede plaats in de moeilijke ACI Rally Monza, de laatste race van het WRC-wereldkampioenschap. In 2018 won de Fransman Raphaël Astier deze prestigieuze titel, in 2019 gevolgd door Enrico Brazzoli uit Italië.

In de 2020 FIA R-GT Cup heeft Mabellini de Tsjechische piloot Petr Nešetřil (Porsche 997 GT3) en de Belg Luc Caprasse (Abarth 124 rally), die met de Fransman Pierre Ragues (Alpine A110S) op de derde plaats staat, uitgeschakeld. Op de vijfde plaats stond een andere Abarth 124 rallyrijder, de Italiaan Roberto Gobbin, die samen met Alessandro Cervi vijfde werd in de ACI Rally Monza in zijn categorie.

Een verdiende titel, behaald met een uitstekend resultaat in de moeilijke ACI Rally Monza, lopen in extreme sneeuw-, ijs- en modderomstandigheden, die allemaal de kwaliteiten van de Abarth 124 rally onderstreepten, waardoor Mabellini ook in deze race de overwinning kon behalen.

De jonge piloot reed in de wetenschap dat het voor hem van vitaal belang was om de race uit te rijden om het kampioenschap te winnen, en hij eindigde altijd als eerste. Het was het hoogtepunt van een zeer positief seizoen voor Andrea Mabellini, waarin hij de Abarth Rally Cup won, als onderdeel van het FIA ERC European Rally Championship.

Andrea Mabellini (Bernin Rally): "Het was de moeilijkste race van mijn carrière: extreme weersomstandigheden en de noodzaak om de finish te bereiken. De Abarth 124 rally toonde zijn robuustheid en ongelooflijke efficiëntie op de hardere circuits en in de sneeuw, waar ik de best mogelijke configuraties vond, dankzij de mogelijkheid om het vermogensbereik en de tractie tijdens het rijden aan te passen".

Het weer had ook invloed op de laatste ronde van het Italiaanse F4-kampioenschap "powered by Abarth" op het Vallelunga-circuit in Rome. Door de zware regenval werd de tweede van de drie geplande races geannuleerd. Met Gabriele Minì (Italië, Prema Powerteam) die het kampioenschap al had gewonnen, werd Race1 gewonnen door de Brit Oliver Bearman (US Racing), vóór Francesco Pizzi (Van Amersfoort Racing) en zijn landgenoot Jonny Edgar (Van Amersfoort Racing). Het resultaat laat Pizzi toe om zijn tweede plaats in het kampioenschapsklassement te bevestigen. Edgar bezegelde vervolgens zijn mooie dag met het winnen van Race 3, voor het Russische Kirill Smal (Prema Powerteam) en Gabriele Minì, die zijn ongelooflijke seizoen op het podium beëindigde.

Klassement FIA R-GT 2020 2020: 1. Andrea Mabellini (ITA, Abarth 124 rally), 43 punten; 3. Petr Nešetřil (CZE, Porsche 997 GT3), 33 jaar; 3. Luc Caprasse (BEL, Abarth 124 rally) en Pierre Ragues (Alpine A110S), 25 jaar; 5. Roberto Gobbin (ITA, Abarth 124 rally), 25.

Klassement Italiaans Kampioenschap F4 2020 « powered by Abarth »: 1. Gabriele Minì (ITA, Prema Powerteam), 284; 2. Francesco Pizzi (ITA, Van Amersfoort Racing), 208; 3. Dino Beganovic (SWE, Prema Powerteam), 179; 4. Jonny Edgar (GBR, Van Amersfoort Racing), 169 ans; 5. Gabriel Bortoleto (BRA, Prema Powerteam), 157.